Корупціонери чекають своєї черги

10 серпня 2016, 13:04 4077
Тамара Подберезняк

В.о. голови Державної фітосанітарної інспекції Одеської області Андрій Тофан, який раніше запевняв, що не бере хабарів, був спійманий на гарячому. Майже одночасно викрили головного інспектора Житомира, для якого хабарі уже стали систематичним, щомісячним заробітком.

Корупційні  схеми — явище, яке існує в практиці карантину рослин міцно і давно: як до Майдану, так і після нього. І були спіймані на хабарях лише особливо сміливі, ті, хто взагалі втратив відчуття страху.  Більш обережні чекають своєї черги.

Взагалі корупція у секторі карантину має місце з моменту активного експорту зерна. Нечіткі  фітосанітарні правила, розбіжність українських законів з нормами і правилами інших країн,  слабкість фітосанітарної служби України (вона перебуває у перманентній реорганізації з 2010 р.) і створюють підґрунтя для корупції у цій сфері.

Минулого місяця в Раді зареєстрували проект Закону України «Про захист викривачів і розкриття інформації про шкоду або загрозу суспільним інтересам» під номером 4038а. Але, по-перше, його не так просто буде прийняти, а по-друге, він не буде працювати. Суспільство до цього не готове. У нас «стукацтво» вважається неблаговидним вчинком — така вже ментальність.

Разом з тим, подекуди корупцією пронизані цілі сфери життя. Існування їх без корупції уже стало немислимим і спочатку в цьому треба чесно зізнатися. Людям на перших порах достатньо було б просто не брати участь у корупційних діяннях. Тому давайте спочатку приймемо закон про неучасть у корупційних діяннях, бо корупція, як відомо, процес двосторонній.

Я нещодавно була в епіцентрі корупційного скандалу в Одесі. Порадившись з товаришами по асоціації, сформувала декілька пропозицій, покликаних на боротьбу з таким негативним явищем, як корупція:

1. Треба засудити практику таємного, прихованого призначення на посади в Держпродспоживслужбі посадовців високого рангу.

Наприклад, хто призначив «генерала» СБУ пана Порайко на посаду в.о. голови Одеського управління Держпродспоживслужби? А колишнього радника засновника корупційних схем в карантинній сфері міністра аграрної політики та продовольства Присяжнюка?

До речі, інформація щодо конкурсу на заміщення вакансії голови управління фітосанітарної безпеки в Одеській області ВІДСУТНЯ. Точніше, навколо цього відбуваються якісь незрозумілі ігри — то вона є на міському сайті, то зникає, то зникає взагалі сайт…

2. Зібрати Круглий стіл з учасниками  дійства — тими, хто потенційно може брати хабарі, хто мусить їх давати, хто від цього явища страждає (а страждає все суспільство). Голосно і відверто проаналізувати причини корупції, викрити її глибинну суть.

Ми, власне, боїмося за репутацію України на міжнародних ринках, адже подібна ситуація загрожує падінням експорту зерна і закриттям окремих ринків держав-імпортерів.

3. Розробити і почати втілювати чітку модель дотримання фітосанітарних правил за принципом «від лану до столу».

Тобто слідувати за імплементацією санітарних і фітосанітарних норм і правил не тільки на папері, а й на практиці. Повне недбальство в розумінні правил поводження на ринку захисту рослин (саме це передбачає фітосанітарія, про яку українське законодавство поки що дуже несміливо «торочить») повинне бути замінене на чітку, зрозумілу і гармонійну міжнародним нормам систему.

Тож, не так все просто. Запрошую до дискусії колег-зернотрейдерів, виробників, державних діячів. 

Тамара Подберезняк, голова Всеукраїнської громадської організації «Фумігаційна асоціація»

Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.