Держбюджет-2021: що передбачено на аграрну сферу?

09 грудня 2020, 07:07 3669
Олег Нестеров

Наступний пленарний тиждень обіцяє бути останнім в цьому році і доволі насиченим. Проте, ключовим питанням, яке необхідно вирішити народними депутатам, є прийняття основного фінансового документу України на 2021 рік — Державного бюджету.

Документ вже очікує свого розгляду в залі Парламенту, і від показників закладених в цей законопроєкт буде залежати те, як ми проживемо наступний рік. Що ж є важливого для агросектору по основним показникам?

В першу чергу, ключові показники:

- доходи держбюджету передбачили на рівні 1,092 трильйона гривень;

- видатки становитимуть 1,328 трильйона гривень;

- дефіцит бюджету на 2021 рік зменшили з 6% до 5,5% ВВП (в порівнянні з першим читанням);

- інфляція на рівні 7,3%.

Дохідну частину бюджету планують наповнювати за рахунок збільшення надходжень від сплат податків, мит, акцизів тощо. Для прикладу, в наступному році в порівнянні з 2020 роком в планах збільшення надходжень на 10% (до 107,7 млрд грн) податку на прибуток підприємств, ПДВ на товари і послуги в Україні на 76% (до 136 млрд грн.), ПДВ при імпорті на 9% (до 332,5 млрд грн.), в середньому на 15% зростання надходжень від підакцизних товарів (алкоголь, тютюн, паливо тощо), збільшення надходжень за рахунок ПДФО на 24% (до 137,5 млрд грн).

Важливим моментом для економіки, особливо сільського господарства, де працює більше 3 млн людей, є зростання мінімальної заробітної плати. З 1 січня 2021 року передбачається зростання мінімальної заробітної плати на 20% до 6 тис. грн, з наступним підняттям у грудні на 8% до 6500 грн, що автоматично вплине на ПДФО, ЄСВ і військовий збір.

Аналогічно зростає і мінімальний прожитковий мінімум, — з січня на 8%, в липні ще на 8% і на 9% в кінці 2021 року. Варто розуміти, що під показник МПМ підв'язано ряд адміністративних послуг, штрафів, особливо це стосуються фітосанітарного напряму, а також порушень в сфері трудового законодавства.

Традиційно, найбільшу частку видатків держбюджету займає соціальний напрям — освіта, пенсії, збільшені видатки на медицину у зв'язку з COVID-19, а також армія та силовий блок. 

Але що ж пропонується в аграрній частині?

Загалом на Мінекономіки планують  виділити з бюджету 15,991 млн грн, в рамках чого передбачено фінансування програм держпідтримки АПК, роботи Держпродспоживслужби, Держгеокадастру тощо. Проте якщо порівнювати з проектом, який було подано до першого читання, то на профільне міністерство збільшили фінансування на 787,4  млн грн.

Держпродспоживслужба:

На роботу Держпродспоживслужби на наступний рік передбачається трохи більше 6,83 млрд грн. Переважна частина виділеного бюджету піде на утримання апарату, організації та діяльності установ, які діють в системі ДПСС.

На напрям боротьби з протиепізоотичними захворюваннями та проведення відповідних заходів, в держбюджеті передбачено 578,6 млн грн.  Сюди входить і придбання спецтехніки для дезінфекції, тварин, проведення інших заходів для запобігання поширенню різних хвороб, що особливо актуально в боротьбі з АЧС.

Держгеокадастр:

Витрати на апарат ДГКУ урізали на 200 млн грн. до 1,2 млрд грн. Проте по ключових бюджетних напрямах планується стабільне фінансування, яке ніяк не відрізняється від попереднього року:

- проведення земельної реформи — майже 51 млн грн;

- інвентаризація земель — 237,4 млн грн (що є доволі актуальним, враховуючи відкриття ринку землі).

Державна підтримка АПК:

Перш за все, варто зазначити, що до 2021 року включно у нас діє пункт 42 Прикінцевих та Перехідних положень Бюджетного кодексу, де сказано, що щорічний обсяг коштів з бюджету, які спрямовуються на підтримку АПК, становить не більше 1 відсотка випуску продукції у сільському господарстві.

Згідно Бюджету на 2021 рік планується виділити 4,5 млрд грн за бюджетною програмою «Фінансова підтримка сільгосптоваровиробників», проте детальний розподіл і далі буде визначатися на рівні підзаконних актів.

Проте, історія попередніх років і цей рік показують, що цього ресурсу недостатньо. Слід констатувати, що у аграріїв залишається зацікавленість в напрямах відшкодування по будівництву тваринницьких об'єктів і об'єктів зі зберігання зерна, компенсації вартості техніки та підтримки садівництва.

Окремим блоком йде напрям фінансування Національної академії аграрних наук України (НААН). Наступного року на НААУ планують виділити на 7% більше коштів — 1,6 млрд грн. Левову частку з яких (майже 97%) мають використати по бюджетному напряму «Наукова і науково-технічна діяльність у сфері агропромислового комплексу».

Також в рамках бюджету передбачено ще ряд напрямів фінансування, — це і робота Аграрного фонду, підвищення кваліфікації в АПК, робота в сфері стандартизація та сертифікації с/г продукції, проведення лабораторних досліджень тощо.

Громадськість і бізнес наразі в очікуванні порядку денного на наступний тиждень. Разом з бюджетом на наступний рік повинні розглядатися і зміни в податковій сфері, що турбують і зачіпають бізнес не менше. Тому наступний пленарний тиждень обіцяє бути цікавим.   

Олег Нестеров, координатор комітету з техніки асоціації «Український клуб аграрного бізнесу»

Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.