logo

Спецпроекти

Made in Ukraine // Крафтове виробництво сиродавлених олій

Made in Ukraine // Крафтове виробництво сиродавлених олій

Спецпроекти 05 жовтня 2020. 06:44 2524

Олію чи не щодня використовує більшість українців у приготуванні страв. Однак не завжди цей продукт несе саме ту користь, про яку йдеться на етикетці. Корисну олію взялись виготовляти підприємці з Дніпра Руслан та Олена Кібець.

Тепер сиродавлені рослинні олії від «Кухар'є» — знана торгова марка родини і улюблений інгредієнт багатьох сучасних господинь.

«Наш бізнес почався з нас самих. З бажання подбати про себе і близьких нам людей. Весь час ми намагалися вести здоровий спосіб життя. У розумних межах звичайно, бо будь-які крайнощі — то не про здоров'я», — розповідають засновники сімейної олійної справи.

У певний момент Кібцям стало зрозуміло, що одних намагань замало і треба братися за справу професійно. При чому не лише з боку споживання, а й з боку виробництва. 

«Чому б не почати з олій, подумали ми? Це дійсно незамінне джерело поліненасичених жирних кислот, багатьох необхідних вітамінів та мінералів, олії постійно використовуються в приготуванні багатьох страв. Ну і, зрештою, це не корови чи кози — їх не треба випасати, що дещо складно, якщо ви мешкаєте в центрі великого міста.

Майже всі олії, які продають в супермаркетах та аптеках, незважаючи на назву, зовсім не сиродавлені. Вони всі виготовляються у великих масштабах, а отже за допомогою промислових механічних пресів», — говорить Руслан Кібець.

Підприємці використовують гідравлічний прес з віджимом у дубових діжках, що за усіма параметрами та стандартами робить олію сиродавленою. Немає жодного зіткнення з металом та нагріву сировини. У льняний мішечок засипається сировина, закладається у дубову діжку та під тиском 25-39 тонн відбувається віджим.

Строк зберігання олій Кухар'є короткий, умови зберігання строгі, бо вони не містять жодних домішок та консервантів. Це абсолютно натуральний продукт найвищої якості.

«Ми використовуємо лише пляшки з темного скла, щоб максимально знизити окислення олій, що може зіпсувати їх якість та смак. — розповідають підприємці з Дніпра. — Свою продукцію ми весь час споживаємо самі. На сьогодні у нашій родині склалася вже певна культура споживання сиродавлених олій — в нашому раціоні це обов'язкові 30-60 грамів на день».


AgroPortal.ua за матеріалами Seeds.org.ua


Ключові новини аграрного ринку в Telegram

Новини

Показати все

Блоги