2019 рік у плані погоди був досить неоднозначним для сільгоспвиробників. Дощі навесні та тривала засуха під час осінньої посівної вплинули і продовжать впливати на урожайність. Частково ці фактори доводиться нівелювати. Зрештою, аграрне виробництво інтенсивно розвивається, і нові виклики змушуватимуть змінювати традиційні підходи.
Про це та більше AgroPortal.ua розповів директор з аграрного виробництва LNZ Group Роман Франчук.
Зри в корінь
У 2019 р. LNZ Group основну ставку робила на кукурудзу. Її найбільше в структурі посіву — понад 50%. За словами Франчука, від регіону до регіону урожайність культури дуже відрізняється. Наприклад, у Шполянському кластері в середньому отримали 94 ц/га. На Лівобережжі скромніше — 74-80 ц/га.
«Обмолот ще не завершений. Але ми бачимо, що за рівнем вологи цей рік виявився не дуже вдалим, — говорить Франчук. — Друга половина літа була дуже сухою. На Шполянщині урожай врятував один сильний дощ. В інших регіонах опадів не було, тож все згоріло».
Хоча старт, зазначає він, був хороший. Кукурудза добре росла, корінь не заглиблювала, бо весняний період і перша половина літа були досить дощовими. «Вологи вистачало, рослина добре себе почувала і розкладала коріння у верхньому шарі ґрунту. Тож коли почалася спека, вона виявилась неготовою до цього», — згадує директор з аграрного виробництва.
Утримати вологу
Посуха, холод, спека — природні катаклізми неможливо передбачити. І якщо нестачу опадів можна якось знівелювати поливом, то з іншими складніше. Доводиться змінювати агротехнологічні прийоми, підбирати нову техніку.
Раніше, зазначає Франчук, кукурудзу в Україні сіяли з міжряддям 70 см. Зараз переходять на міжряддя 50 см. Це дає більш рівномірне розміщення рослин, скоріше закриття міжрядь і збереження вологи.
«Цього року ми повністю змінили парк сівалок та перейшли на 50-сантиметрове міжряддя. Надбавка врожайності порівняно з традиційною технологією — від півтонни до тонни кукурудзи на гектарі», — діляться в LNZ Group.
На збереження вологи заточені й усі операції з обробітку ґрунту. Менше застосовується оранки, більше — глибокого розпушування. Поряд із цим компанія впроваджує елементи точного землеробства. Зокрема, у поточному році закладений кластер з диференційованим внесенням добрив. Норми поживних речовин визначаються за результатами аналізу ґрунтів, які проводять у власній лабораторії.
Окрім того, LNZ Group закупила сівалки, призначені для диференційованого висіву.
Не менш важливу роль відіграє захист рослин. «На всіх полях використовуємо ЗЗР виключно бренду DEFENDA. Незважаючи на новий бренд, вони вже набирають популярності на вітчизняному ринку. Зрозуміло чому — препарати сучасні, високоефективні й мають гарне співвідношення ціни та якості. Також дуже зручно, що препарати однокомпонентні, ми маємо змогу обирати те, що нам потрібно, і не переплачувати за інші», — ділиться Франчук.
Операція «Адаптація»
Окрім дослідження агротехнологічних новинок, велика увага приділяється дослідам у насінництві. Посіяти підібрані гібриди, адаптовані до природно-кліматичних умов України, — означає закласти потужну базу для високого врожаю, говорить Франчук.
«Ми беремо широку лінійку американських, канадських гібридів, вивчаємо їх тут і на основі результатів, які отримуємо, приймаємо рішення про подальше їх розмноження. Цього року досліджували 600 гібридів. З них залишили 8, які найкраще показали себе в наших умовах», — акцентує виробник.
Дослідження проводили на мікроділянках по всій Україні, з різними ґрунтами та кліматичними умовами. «Це постійний процес відбору. Саме так ми знайшли кілька гібридів, які будемо запускати у виробництво на наступний рік», — додає він.
Обмінюватися досвідом
В сучасних умовах аграрію замало запропонувати насіння, каже директор з аграрного виробництва LNZ Group. Компанія створила відділ, який займається супроводом клієнтів від посіву до збирання.
Агрономи LNZ Group проводять повне консультування клієнтів. Також до пакету послуг входять засоби захисту рослин, а з недавнього часу — і добрива.
«Ми прагнемо ділитися своїм досвідом, відпрацьованими технологіями та обмінюватися знаннями. Це і є запорука вдалого врожаю», — підсумував
Роман Франчук.
Наталія Рекуненко, AgroPortal.ua