#ІндексАПК. Всупереч умовам ризикованого землеробства Миколаївщина лідирує за показниками виробництва

19 травня 2021, 06:50 4835

Миколаївщина забезпечує виробництво 52% томатної пасти та 48% фруктових і овочевих сумішей соків від загальноукраїнського обсягу. А ще тут знаходиться підприємство, де продуктивність корів — одна з найвищих серед господарств по всій країні.

Про агровиробництво регіону AgroPortal.ua розповіли в Департаменті агропромислового розвитку Миколаївської ОДА.

Земельний фонд Миколаївської області становить понад 2 млн га земель сільськогосподарського призначення. Виробництво сільськогосподарської продукції здійснюють понад 3,8 тис. суб’єктів господарювання. Основними культурами, які вирощуються аграріями на Миколаївщині, є пшениця, ячмінь, кукурудза на зерно, соняшник, ріпак, овочеві культури.

Миколаївщина є територією ризикованого землеробства, що позначається на результатах роботи сільського господарства.

У посушливих умовах виробництво сільськогосподарської продукції значною мірою залежить від вирішення проблеми штучного зрошення сільгоспугідь

Зрошувані землі займають 190,3 тис. га, що складає 10% у загальній площі сільськогосподарських угідь області.

На території Миколаївської області станом на 1 серпня 2020 року сертифікаційним органом ТОВ «Органік стандарт» проведено сертифікацію 31 потужності операторів ринку з органічного виробництва, з яких — 24 оператори ринку з виробництва меду; 6 операторів ринку з вирощування харчових продуктів рослинного походження; 1 оператор ринку з вирощування харчових продуктів рослинного походження.

Відповідно до статистичних даних, у 2020 році господарствами усіх форм власності зібрано овочів на площі 18,5 тис. га, валовий збір склав 558,2 тис. т при середній урожайності 301,2 ц/га.

В структурі посівних площ найбільше займають помідори — 5796 га (31,3%), цибуля — 2875 га (15,5%) та огірки — 1485 га (8%)

Виробництво сільськогосподарських культур у закритому ґрунті в господарствах усіх категорій становить близько 8,5 тис. т, із зібраної площі у 4,5 га. Більша частка виробництва здійснюється господарствами населення, в структурі посіву найбільшу площу займає: зелень — кріп, петрушка листкова; помідори та огірки. 

На Миколаївщині знаходиться 5,9 тис. га плодово-ягідних культур. У структурі плодових насаджень зерняткові займають 35%, з них основні масиви — яблуня, кісточкові — 50%, найбільш поширеними є персик, слива, черешня.

В Миколаївській області під виноградниками знаходиться 6,1 тис. га. За останні 3 роки в середньому валовий збір становить 38,2 тис. т, у 2020 році — 21,8 тис. т

На Миколаївщині діяльність у галузі тваринництва здійснюють майже 110 підприємств.

За підсумками 2020 року обсяг продукції тваринництва зменшився на 12,8%. Частка господарств населення у виробництві продукції тваринництва залишається визначальною, а саме 82%.

В Департаменті агропромислового розвитку Миколаївської ОДА зазначають, що спад виробництва продукції тваринницької галузі обумовлений суттєвими змінами, які відбулися в структурі поголів'я худоби та птиці як у сільськогосподарських підприємствах, так і в господарствах населення.

Спостерігається тенденція зменшення поголів'я всіх видів худоби та птиці внаслідок нерентабельності виробництва продукції тваринництва, зростання вартості кормів та енергоносіїв

За 2020 рік поголів'я ВРХ скоротилося на 8,4% (в т.ч. корів — на 8,1%), свиней — на 4,6%, овець та кіз — на 3,2%, птиці — на 20,2%.

Як наслідок, на Миколаївщині зменшилося виробництво тваринницької продукції, а саме: м'яса — на 11,4%, молока — на 6,9%, яєць — на 26,8%, вовни — на 12,4%. 

Незважаючи на спад виробництва тваринницької продукції, завдяки поліпшенню селекційно-племінної роботи з худобою у великотоварних господарствах відбулися суттєві зрушення популяції в бік підвищення продуктивності. Надій молока на 1 корову в сільськогосподарських підприємствах за 2020 рік, у порівнянні з 2019-м, збільшився на 15,2% і становив 8273 кг.

В Департаменті агропромислового розвитку Миколаївської ОДА відзначають, що завдяки наявності цінного генофонду поголів’я ВРХ у СТОВ «Промінь» мають одну із найвищих продуктивність корів серед господарств по Україні, що складає 12 т молока на корову в рік.

Також на Миколаївщині важливою складовою агропромислового комплексу є галузь бджільництва. За оперативними даними, на території області знаходиться близько 165 тис. бджолосімей, якими щорічно виробляється в межах 6 тис. т меду.

В департаменті зазначають, що в 2020 році бджолярі Миколаївщини отримали значну фінансову підтримку з державного бюджету. Так, бюджетну дотацію в обсязі 12,2 млн грн спрямовано 1085 пасічникам області за утримання 61,1 тис. бджолосімей.

На території області знаходиться 175 підприємств переробної та харчової галузі, діяльність яких охоплює майже всі напрямки споживчого ринку.

В загальнодержавному обсязі Миколаївщина забезпечує 52% пасти томатної концентрованої, 48% фруктових та овочевих сумішей соків, 32% молока та вершків згущених підсолоджених, 19% сирів свіжих неферментованих, 18% напоїв безалкогольних, 14% олії соняшникової нерафінованої.

Лідерами галузі є такі відомі в Україні підприємства, як ТОВ «Сандора» (виробництво соків, безалкогольних напоїв, снеків, чипсів), Миколаївське відділення ПрАТ «АБІНБЕВ ЕФЕС Україна» (виробництво пива), ПрАТ «Лакталіс Миколаїв», ТДВ «Баштанський сирзавод», ПрАТ «Первомайський молочноконсервний комбінат», ПрАТ «Миколаївмолпром» (виробництво молочної продукції), ФГ «Органік Сістемс» (виробництво томатної пасти), ТОВ «Європейська транспортна стивідорна компанія» (виробництво нерафінованої соняшникової олії), АТ «Коблево» (виробництво виноградного вина, вермуту).

У структурі виробництва харчових продуктів у Миколаївській області провідне місце посідає переробка та консервування фруктів і овочів, виробництво олії та тваринних жирів, виробництво продуктів борошномельно-круп’яної промисловості, крохмалів і крохмальних продуктів, виробництво молочних продуктів, хліба, хлібобулочних і борошняних виробів.

Експорт продукції сільського господарства та продуктів її переробки за 11 місяців 2020 року склав $1,4 млрд, питома вага якої у загальнообласному експорті товарів становила 71,6% та 3,2% до загальнодержавного експорту такої продукції.

У структурі експорту продукції рослинництва зернові культури склали 50,0% ($996,0 млн). Найбільші обсяги експорту здійснювалися до країн Європейського Союзу та Азії.

Продукція аграріїв Миколаївщини відома в 105 країнах світу

Експорт харчових продуктів склав $211,8 млн, з них: $111,2 млн жирів та олії тваринного або рослинного походження та $100,6 млн готових харчових продуктів (продукти переробки овочів, різні харчові продукти, алкогольні та безалкогольні напої та оцет, залишки та відходи харчової промисловості). Питома вага у загальнообласному експорті становить 10,5%.

Найбільші експортні поставки продуктів із переробки відбулися до Молдови, США, Панами, Німеччини, Греції, Мальти, Британії, Хорватії, Гонконгу, Китаю, Японії, Сінгапуру, Кореї.


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua