Виробник: Ринок свинарства України серйозно очиститься

07 лютого 2021, 09:53 5609

Зростання закупівельних цін на живих свиней відбудеться вже у II кварталі 2021 р.

Таку думку висловив голова ради директорів агрохолдингу KSG Agro Сергій Касьянов, говориться у повідомленні компанії. 

«Зростання закупівельних цін на живих свиней слід очікувати вже у другому кварталі нинішнього року. За нашими оцінками закупівельні ціни на живу свинину піднімуться з нинішніх 37-39 грн/кг до 44-48 грн/кг», — вважає Сергій Касьянов. 

На його думку, для українських аграріїв настали складні часи — як в сегменті рослинництва, так і в тваринництві.  У сегменті рослинництва, з одного боку, ціни на продукцію зросли, за даними ФАО, світові ціни на продовольство в грудні 2020 року досягли максимуму за три роки, а індекс цін склав 9,9 пунктів, що на 3,2% більше показника 2019 р. Але, з іншого боку, аграрії інвестували в добрива, що подорожчали, а ефект від цього був знівельований посушливою ??погодою, що обумовило більш низький урожай.

 «Більш складна ситуація у свинарів, оскільки через зростання цін на зернові в середньому на 30% подорожчали комбікорми. При цьому серйозну загрозу представляє імпорт свинини, що у 2020 р. зріс на 17%.  Справа в тому, що на тлі спалаху АЧС в Німеччині і Польщі для європейських постачальників виявився закритим великий та платоспроможний китайський ринок. Тому вони готові продавати свою свинину практично за собівартостю на ринки України та інших наших європейських сусідів», — пояснив виробник.

Касьянов підкреслив, що українським виробникам така конкуренція не під силу, оскільки європейці отримують дотації від держави. 

«Сьогодні для того, щоб бути конкурентним потрібно мати собівартість на рівні 35 грн/кг, тоді як навіть в наших успішних свинарських господарствах вона досягає 40 грн/кг, а в менш ефективних і зовсім 45-50 грн/кг.  У той же час при такому зростанні собівартості м'ясокомбінати закуповують свинину у свинарів на рівні 37-39 грн/кг.  Продавати нижче рівня рентабельності ніхто не буде, тож результат прогнозований — скорочення поголів'я», — упевнений він.

Сергій Касьянов вважає, що в умовах, що склалися, ринок свинарства може серйозно очиститися. 

«Швидше за все, не витримають і підуть з ринку дрібні виробники, багато з яких демонструють негативну рентабельність та середні гравці, які опинилися в умовах нульової рентабельності.  Значною мірою таке очищення буде навіть корисно українському тваринництву.  Адже виживуть в основному великі виробники — господарства, що мають якісну генетику поголів'я, що інвестують в продовольчу безпеку (заходи протидії АЧС і коронавірусу) на своїх потужностях, які уклали довгострокові контракти зі споживачами і мають власну кормову базу.  А вони і працювати будуть стабільніше і забезпечать українців більш якісної свининою», — вважає він.