Думка: Стратегію розвитку АПК не можна будувати на позавчорашніх підходах

16 листопада 2020, 16:28 1739

Уряд Нідерландів з листопада запроваджує фінансові компенсації фермерам, які працюють біля мережі охоронних ділянок Natura 2000, за відмову від ведення традиційного тваринництва.

Про це розповіла громадська діячка, в.о. міністра аграрної політики та продовольства України (2019 р.) Ольга Трофімцева на своїй сторінці у Facebook.

«На перший транш даної програми виділено €100 млн. На наступний рік уряд Нідерландів планує виділити на дані цілі €200 млн. Участь у програмі фермерів — добровільна (але щось мені підказує, що це поки що)», — зазначає вона.

На думку Трофімцевої, таким чином влада Нідерландів має намір привести до нормального рівень азоту та викидів СО2 у регіонах, які межують із захисними регіонами програми Natura 2000, задля збереження біорізноманіття в ЄС.

«Але є ще один прихований аргумент, про який говорять не лише нідерландські вчені вже певний час: традиційне тваринництво у тому вигляді, як його знаємо ми, — це вже застаріла і неконкурентна модель. У тому числі і нідерландські компанії активно працюють над тваринництвом »ін вітро« і є в цьому чемпіонами в ЄС, плануючи зі своїми продуктами вихід на ринок вже у 2022 р.», — прогнозує експерт.

Німецькі вчені вважають, що через консервативність німецьких фермерів та уряду ФРН пасе задніх у нових тенденціях в АПК, таких як м'ясо «ін вітро», підкреслює Трофімцева.

«Всі ці тенденції якраз і варто враховувати в нових стратегіях, візіях тощо. І ні в ніякому разі не будувати стратегії майбутнього АПК чи економіки в цілому на позавчорашніх підходах і припущеннях. Бо це апріорі програшний варіант. Не втомлююсь про це говорити. Майбутнє набагато ближче, ніж ми думаємо. І цікаво, що буде з «поважними чередами корів у полтавському лузі» вже невдовзі», — підсумовує експерт.


Для довідки: Natura 2000 — мережа охоронних ділянок, центральний елемент у охороні біорізноманіття на території країн-членів Європейського Союзу. Елементами цієї мережі є типи природних середовищ, рідкісні й такі, що перебувають під загрозою зникнення або руйнування.