Прибутковість молока пішла рости, але все ще найнижча за 10 років

05 квітня 2021, 16:57 2361

Умовний індекс прибутковості молока (УМІ) в березні 2021 р. підскочив відразу на 7,1%. Головна причина — в цінах на концентровані корми, які, врешті, почали дешевшати.

Про це розповів економіст інвестиційного департаменту Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Андрій Ярмак на своїй сторінці в Facebook.

Він також зазначив, що показним УМІ березня 2021 р. все ще залишається найнижчим історично (за 10 років) для цього місяця

«Перший квартал 2021 р. за рівнем прибутковості вийшов реально «курям на сміх» — найгірший за останні шість сезонів. Минулого року, наприклад, за перший квартал прибутки наших професійних виробників молока були на 66% вищими, ніж в першому кварталі 2021 р.», — уточнив експерт.

Крім того, в першому кварталі 2021 р. українські виробники знизили прибутки майже на 30% порівняно до середнього показника за перші квартали попередніх 5 років.

Ярмак зробив прогноз на квітень.

«В квітні, як правило, ціни на молоко сезонно різко знижуються. Але враховуючи позитивні кормові тренди, будемо сподіватися на краще. Тим більше ціни на молоко в цьому сезоні нестандартно стабільні. Другий фактор — це позитив на світовому ринку, який поки що зберігається. Але Україна зараз не є експортером чи великим імпортером, тому цей фактор буде впливати не дуже суттєво. В середньому за останні роки квітень показував 7% падіння УМІ. Але зараз не дуже є куди ще падати», — підсумував він.


Для довідки: УМІ — це відношення ціни на сире молоко ґатунку екстра до вартості концентрованого кормового раціону в комерційних господарствах. Динаміка УМІ показує зміни в прибутковості виробництва молока безвідносно інфляції та девальвації, адже ці два важливих фактори враховані в рівнянні через зміну цін кормів та молока. При цьому, в залежності від змін в рівнях ефективності, в окремих господарствах УМІ може зростати швидше або повільніше.