В Україні планують посилити контроль за порушеннями у насінництві

24 грудня 2020, 09:52 2334

Кабінет міністрів України 23 грудня схвалив законопроєкт, який врегульовує питання відповідальності за правопорушення у сфері насінництва, розсадництва, а також у сфері додержання заходів біологічної і генетичної безпеки щодо с/г рослин.

Про це йдеться у повідомленні Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільского господарства.

Також документ визначає повноваження Держпродспоживслужби України у питанні контролю за дотриманням законодавства у визначених сферах.

«Завдяки цьому законопроекту Держпродспоживслужба зможе посилити контроль за адміністративними правопорушеннями у сфері насінництва і розсадництва. Документ розроблений з метою захисту прав споживачів, виробників та власників прав інтелектуальної власності на сорти рослин», — зазначив міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Ігор Петрашко.

Крім того, законопроєкт передбачає контроль за незаконним використанням сортів рослин, несанкціоноване використання ГМО в рослинництві та очищення внутрішнього ринку від неякісного, фальсифікованого насіння.

Зокрема, проєктом закону України запроваджуються штрафні санкції за порушення заходів біологічної і генетичної безпеки щодо с/г рослин, порушення вимог ведення насінництва та розсадництва та невиконання вимог Держпродспоживслужби, що здійснюють державний нагляд у зазначеній сфері. Також законопроєкт визначає повноваження Держпродспоживслужби та її посадових осіб, які мають право складати протоколи, розглядати справи про адміністративні правопорушення та накладати адміністративні стягнення.