Україна може запозичити іспанський досвід у зрошенні

17 листопада 2020, 15:20 2193

Двостороннє співробітництво між Україною та Іспанією має передбачати не лише торгівлю, але й інвестиції.

Таку думку висловила громадська діячка, в.о. міністра аграрної політики та продовольства України (2019 р.) Ольга Трофімцева під час онлайн-засідання «Перспективи співробітництва в аграрній сфері: Україна-Іспанія».

«Україні потрібно працювати над диверсифікацією двосторонньої торгівлі, щоб не лише говорити про торгівлю зерновими та олійними з точки зору експорту з України до Іспанії, але щоб структура нашої торгівлі ставала більш широкою і диверсифікованою. В цьому контексті також потрібно працювати над інвестиційним співробітництвом між Іспанією та Україною в сфері АПК», — зазначає Ольга Трофімцева.

Вона відмітила, що прямі інвестиції Іспанії в Україну в сферу АПК складають $300 тис., що, на її думку, надзвичайно мало.

«Над цим потрібно працювати, тому що інвестиційна співпраця, економічне партнерство між бізнесами двох країн якраз і буде тим імпульсом, який дозволить збільшувати торгове співробітництво між ними», — впевнена Ольга Трофімцева.

За її словами, Україні потрібно перейняти досвід в іспанських колег також у таких сферах сільського господарства як зрошення та ефективне тепличне господарство.

«Кліматичні умови в Іспанії для вирощування деяких видів продукції не є оптимальними. Та незважаючи на це, завдяки ефективній системі зрошення, системам зберігання і накопичення води, Іспанія вирощує продукцію, яку в майбутньому через кліматичні зміни зможе вирощувати й Україна», — зазначає Ольга Трофімцева.


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua