Ціни на цукор стабілізують за рахунок імпорту

08 квітня 2021, 13:58 3003

Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства планує вжити низку заходів, які сприятимуть зниженню цін на цукор.

Про це йшлося під час зустрічі представників міністерства з учасниками української бурякоцукрової галузі.

Як зазначається, виробництво цукру у 2020/2021 МР склало 1,1 млн т. Внутрішнє споживання цукру оцінюється у 1,2 млн т, та враховуючи необхідність формування перехідних залишків цукру на кінець МР на рівні не менше як 250 тис. т, прогнозований обсяг імпорту цукру складе 110 тис. тонн.

«Мінекономіки на регулярній основі проводить моніторинг ситуації на цукровому ринку та підтримує діалог з усіма учасниками ринку. Станом на сьогодні роздрібна ціна зафіксувалася на рівні 24,5 грн за кілограм. Ми розуміємо необхідність у забезпеченні учасників виробничого процесу цукровою сировиною, насиченні внутрішнього ринку достатніми обсягами цукру та стабілізації цінової ситуації. З цією метою в березні Мінекономіки видало ліцензії на імпорт 120 тис. т цукру-сирцю», — зазначив заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Тарас Висоцький.

Він додав, що зараз у міністерство розглядається питання щодо видачі найближчим часом ліцензій на імпорт додаткових 50 тис. т цукру-сирцю. Крім того, у лютому-березні було завезено 40 тис. т цукру за встановленою тарифною квотою із нульовою ставкою мита відповідно до Угоди про асоціацію з ЄС.

Учасники зустрічі зауважили, що імпорт цукру-сирцю дозволить забезпечити переробні потужності достатньою кількістю сировини, що в свою чергу наситить ринок та сприятиме зниженню роздрібної ціни в торгових мережах.

«Собівартість цукру з ввезеної цукрової сировини, як зазначили учасники зустрічі, становить близько 20 грн за кілограм. Відповідно, після здійснення імпорту в найближчі тижні цінова ситуація вирівняється і цукор стане доступнішим для українців. Тим часом, в Парламенті розглядається можливість тимчасового обнулення імпортного мита на ввезення цукру білого в Україну, що також сприятиме насиченню внутрішнього ринку цукром», — додав Тарас Висоцький.

За оперативними даними областей у 2021 році очікується посіяти цукрові буряки на площі майже 230 тис. га, що дозволить повністю задовольнити внутрішній ринок цукром власного виробництва у наступному маркетинговому році, а також експортувати надлишок на зовнішні ринки.

Наступна зустріч із основними учасниками цукрової, борошномельної та олійно-жирової галузей відбудеться 9 квітня.