Сільгоспземля в Україні подорожчала: названо регіон із найстрімкішим зростанням

24 травня 2021, 08:00 8048

Орендна плата за сільськогосподарські землі в Україні в 2020 р. зросла в середньому на 6,5% та становить 3378 грн за гектар.

Про це йдеться у повідомленні асоціації «Український клуб аграрного бізнесу».

Як зазначається, в деяких областях середній розмір річної орендної плати становить понад 15% нормативної грошової оцінки земель (НГО). Це свідчить про доволі високу конкуренцію за права використання землі, яка, найімовірніше, залишиться й надалі високою після старту обігу сільськогосподарських земель.

За словами експерта із земельних питань УКАБ Елліни Юрченко, збільшення розміру орендної плати за землі с/г призначення в 2020 році спостерігається на всій території України.

«Така тенденція підвищення орендної плати спостерігається останні декілька років. Спочатку конкуренція між аграріями змушувала збільшувати відсоток орендної плати в договорах. Наступний поштовх для зростання орендної плати був у 2018 р. Тоді була проведена Всеукраїнська нормативна грошова оцінка сільськогосподарських земель, хоча в деяких регіонах вона в результаті перерахунку дещо знизилась. Саме у відсотках від НГО землі в договорах визначається розмір орендної плати.

Щоб зменшити ризики коливання розміру орендної плати та забезпечити фінансове планування аграрних підприємств, в договорах оренди землі приватної власності почали відходити від визначення орендної плати у відсотках від НГО.

Подальше збільшення орендної плати за землю в 2020 році пояснюється активним проведенням земельної реформи та очікуваним відкриттям ринку землі», — розповідає Елліна Юрченко.

На сьогодні найбільший розмір орендної плати у гривневому еквіваленті спостерігається у центральних областях України. А от найбільше зростання у відсотковому співвідношення орендної плати у 2020 році у порівнянні до 2019 року відбулося у Чернігівській області — на 19%.

Один із найбільших розмірів орендної плати — у Вінницькій області. Проте варто відмітити, що у 2020 році орендна плата у цьому регіоні майже не зросла у порівнянні з 2019 роком. Це пояснюється стрімким зростанням орендної плати до 2019 року, а також несприятливими погодними умовами 2020 року.

«Нижчий розмір орендної плати у південних та східних областях пояснюється нижчою продуктивністю земель через більш посушливий клімат. А незначне зростання орендної плати у цих регіонах у 2020 році також пояснюється втратами через посуху», — підсумували в УКАБ.