Рада наближається до фінішу в прийнятті необхідних для земельної реформи законів

12 лютого 2021, 09:14 1799

Парламент наблизився до фінішної прямої у прийнятті ключових революційних законів, необхідних у провадженні земельної реформи.

Про це повідомив Міністр аграрної політики та продовольства України Роман Лещенко, йдеться у повідомленні Урядового порталу.

Він зазначив, що днями Комітет Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики  рекомендував парламенту ухвалити законопроекти щодо передачі землі «на місця» та електронні аукціони

«Законопроекти №2194 про земельну децентралізацію та №2195 про електронні торги — це нова основа для розвитку земельних відносин в Україні та майбутнє ефективної земельної реформи, яка стартує вже 1 липня. Тож я розраховую на підтримку народних депутатів в сесійній залі», — підкреслив Роман Лещенко.

Документ фіналізує земельну децентралізацію, максимально дерегулює та деконцентрує сферу земельних відносин, усуне корупційні ризики в управлінні земельними ресурсами. За словами Романа Лещенка, законопроект стане новою земельною Конституцією, яка ліквідує цілий ряд корупційних складових у земельних відносинах і підвищить інвестиційну привабливість.

Прийняття законопроекту №2195 стане реальним проривом з точки зору доступності, прозорості, відкритості і сервісу в земельних відносинах. Ключове — мінімізація корупційних ризиків: прозоре та ефективне користування і розпорядження землями; діджиталізація і автоматизація галузі; інформація про земельні торги виключно через електронні аукціони і в режимі реального часу через мережу інтернет; публічна електронна система про земельні ділянки.

Також уточнюється, що окрім законопроектів №2194 і №2195, також на сьогодні потребують схвалення ще й такі законопроекти, як про Фонд часткового гарантування кредитів для збільшення доступу малих фермерських господарств до гнучкого фінансування (№ 3205-2) та щодо забезпечення права працівників державних сільськогосподарських підприємств на земельну частку (№ 3012-2). Законопроекти, які на сьогодні в розробці: щодо консолідації земель; щодо об»єднання водокористувачів (для розвитку систем меліорації); щодо трансформації інституту постійного користування.