Виробник: В Україні під спаржею знаходиться до 300 га

07 травня 2021, 12:06 4065

В Україні площі під спаржею займають від 250 до 300 га, враховуючи дрібних виробників. Є близько шести господарств, які вирощують спаржу на 20-30 га, і велика кількість виробників у кожній області, які мають під цією культурою 2-3 га.

Про це повідомила співзасновниця компанії «Агро-Фокус» Лариса Боден в інтерв’ю Українському проекту бізнес-розвитку плодоовочівництва (UHBDP).

«Ще п'ять років тому ми продавали аспарагус, вирощений на 5 га, і нам здавалося, що ми молодці. Зараз вже продаємо з 50 га і в цьому році досаджуємо ще 8 га. Я знаю, що в Україні ще є близько десятка виробників, які мають від 10 до 30 га під аспарагусом. Якщо п'ять років тому в Україні за сезон вирощували 100 т у кращому випадку, а то й менше, то зараз близько 500 т. Обсяги ростуть, тому що всі бачать привабливу ціну на полиці», — розповідає Лариса Боден.

Але вона попереджає, що виробникам потрібно реально оцінювати виробничу складову: аспарагус обрізається, сортується, і необхідна дійсно високоякісна доробка, щоб забезпечити якісний продукт для торгових мереж.

«Аспарагус — це продукт, який має мінімальну європейську ціну — 2,50-2,70 євро за 1 кг, нижче якої рідко падає. У Німеччині найранніший аспарагус можна купити навіть по 19 євро за кілограм. Я за стабільну ціну без різкого стрибка, хоча зрозуміло, що рання ціна буде вище, тому що раннього аспарагуса мало, і його всі хочуть. І знову-таки, якщо я не продам аспарагус в Україні, то постараюся продати його за вищою ціною на експорт, тому що на нього є попит, а наше розташування на півдні України дає нам перевагу. Ми отримуємо врожай як мінімум на десять днів раніше, ніж виробники в північних частинах України», — розповідає Лариса Боден.