Дослідження: Майже 40% українських компаній потрібен рік для відновлення після карантину

22 травня 2020, 14:30 2267

Щоб досягнути докарантинного рівня розвитку, на думку 20% підприємців, знадобиться шість місяців, а для 39% — близько одного року.

Такі дані результату дослідження проведеного Європейською Бізнес Асоціацією (ЄБА).

Так, більшість із опитаних компаній готові відновити офлайн-роботу або ж повернутися до офісу вже найближчим часом — 35% у травні та 34% — у червні. До того ж, 16% опитаних повідомили, що вже відновили роботу або ж зовсім не припиняли її на період карантину у зв’язку з особливостями діяльності компанії. Ще 15% не планують поки повернення до офісу або ще не визначилися з остаточною датою.

У контексті організації роботи в офісі 42% планують впровадити гнучкий або позмінний графік роботи, ще 13% рекомендуватимуть своїм працівникам продовжувати роботу з дому. До поетапного виходу на роботу, починаючи з 25% працівників в офісі з можливим збільшенням до 50%, готуються 20%компаній. Ще 17% підприємств готові до виходу 50% співробітників з перших тижнів з можливим розширенням до 75%.

Базуючись на досвіді останніх декількох місяців, 62% директорів повідомили, що розглядають варіант повної чи часткової зміни режиму роботи на віддалений на постійній основі. Більшість із них готові дозволити до 50% персоналу працювати віддалено.

Більшості компаній вдалося зберегти заробітну плату працівникам у незмінному вигляді — про це повідомили 62% респондентів. Скорочення заробітної плати торкнулося 23% компаній, водночас 7% збільшили заробітну плату для деяких категорій працівників. Ще у 3% випадків деякі категорії працівників пішли в неоплачувану відпустку.

Зберегти персонал компанії у незмінному складі вдалося 82% бізнесів, а 8% навіть зараз шукають нових працівників. Відповідно, 11% компаній були вимушені скоротити свій штат.

Якщо говорити про фінансові результати двох місяців карантину, то більшість бізнесів повідомляють про втрати. Так, 36% опитаних зазнали до 20% втрат від доходів, ще 28% — на рівні 20-50% і 18% — 50-75% втрат від доходів. Тільки 11% повідомили, що жодних змін не відбулося, а 3% змогли збільшити дохід до 20%.

На думку підприємців, сьогодні бізнес потребує підтримки, і серед найдієвіших варіантів були названі такі заходи:

зниження податкового навантаження на фонд оплати праці;
запровадження виплати допомоги працівникам за рахунок фонду соціального страхування з 1-го дня хвороби працівника;
скасування штрафів за порушення податкового законодавства до кінця року.
«Очевидно, що протягом наступних одного-двох років нам доведеться розбиратися з наслідками цієї вимушеної зупинки роботи бізнесу та працювати в посиленому режимі. Будемо сподіватися, що епідеміологічна ситуація буде сприятливою, і компанії зможуть вже зараз перейти до етапу відновлення без повторення карантинного сценарію», — коментує виконавчий директор Європейської Бізнес Асоціації Анна Дерев’янко.


Для довідки: опитування проводилось у період з 12 по 21 травня 2020 року. У ньому взяли участь 105 учасників — керівників членських компаній Європейської Бізнес Асоціації.