Думка: В наступному сезоні просяде експорт горіхів та ягід

28 березня 2020, 11:00 2526

Горіхи, заморожені лісові та культурні ягоди є основними експортними категоріями плодоовочевої продукції на яких Україна заробляє гроші.

Про це повідомив економіст інвестиційного департаменту ООН (ФАО) Андрій Ярмак під час онлайн-вебінару «Як змінюються правила ведення агробізнесу через пандемію COVID-19 та карантин», організованого агенцією Sapienza.

«В наступному сезоні постраждають горіхи, тому що попит на них вже зараз починає просідати оскільки це дорогий продукт  Також з України багато експортується чимало лохини і яблука в свіжому вигляді. З цих товарів найбільший попит буде на яблуко, але все буде залежати яким в Україні буде врожай. В нас є всі перспективи зібрати гарний врожай, а чи збережуться ціни на яблуко, я не впевнений», — зазначає Андрій Ярмак.

За його словами, експорт свіжої ягоди в цьому році під питанням, зокрема це стосується лохини, єдиної ягоди яка з України експортується у свіжому вигляді. Труднощі будуть пов«язані з складною логістикою і зменшенням попиту.

«Виробникам треба пам’ятати, що в короткостроковій і довгостроковій перспективі виграє системний, ефективний, якісний бізнес, який базується на моральних засадах та стратегічному розумінні», — підкреслив Андрій Ярмак.


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua