Депутатам не вдалося скасувати ухвалення закону про земельну децентралізацію

19 травня 2021, 11:59 2685

Верховна Рада України не змогла ухвалити проєкт постанови про скасування рішення ВРУ про прийняття у другому читанні та в цілому законопроєкту «Про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо удосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин» (№2194-П).

За таке рішення проголосувало 64 народних депутатів, повідомляє кореспондент AgroPortal.ua.

До цієї постанови було подано понад десяток альтернативних проєктів від різних парламентських фракцій і груп. На думку авторів проєктів, законопроєкт №2194 було ухвалено без додержання Конституції та з порушенням регламенту Верховної Ради України.

Альтернативні проєкти постанов також не набрали достатної кількості голосів. 

«Усі проекти постанов відхилені, тому закон може підписуватись і відправлятись Президенту України», — підсумував перший заступник голови Верховної Ради України Руслан Стефанчук.


Для довідки: 28 квітня 2021 р. Верховна Рада України ухвалила у другому читанні і в цілому законопроєкт «Про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо удосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин» (№2194).

Закон передбачає реформування системи управління у сфері земельних відносин та зняття штучних обмежень господарської діяльності для спрощення доступу до земельних ресурсів населення та бізнесу, скасування зайвих дозволів та дублювання процедур перевірки документації із землеустрою; запровадження незалежного контролю документації із землеустрою через громадську експертизу або рецензування; надання відомостям документації із землеустрою статусу публічних, відкритих та загальнодоступних даних; інтеграцію та уніфікацію землевпорядної, топографо-геодезичної та картографічної діяльності; запровадження страхування професійної відповідальності виконавців робіт із землеустрою як альтернативи державному контролю; зменшення вартості робіт і тривалості часу, що витрачається на виконання процедур, пов«язаних із проведенням землеустрою; зменшення ризиків хабарництва та корупції.