Аміачна селітра подорожчала до 6-річного максимуму

27 липня 2021, 16:26 5473

Ціна на аміачну селітру в Україні станом на 26 липня 2021 р. досягла позначки 12,1 тис. грн/т з ПДВ, що на 80% вище її вартості на аналогічну дату минулого року та є найвищим рівнем починаючи з квітня 2015 року (в доларовому еквіваленті).

Про це йдеться у повідомленні асоціації «Український клуб аграрного бізнесу».

«Зростання цін на селітру відбулося на фоні росту на міжнародних ринках вартості азотних добрив — карбаміду, аміачної селітри та КАС. Насамперед це пов«язано зі зростаючим попитом в країнах Азії та ростом цін на природний газ, який є однією з основних складових при виробництві добрив. В результаті міжнародні ціни на аміачну селітру в портах Чорного моря на минулому тижні сягнули $310/т FOB», — йдеться у повідомленні.

Водночас зросла також різниця внутрішньої ціни до міжнародних котирувань в портах Чорного моря з середнього рівня в $45/т за 2020 рік до нинішніх $63/т. Для імпортерів добрив ця сума відображає додаткові логістичні витрати, тоді як для внутрішнього виробника це переважно додаткова чиста маржа в ціні, пояснюють в УКАБ.

В Україні аміачну селітру виробляють  3 підприємства — ПрАТ «РівнеАзот», ПрАТ «Азот» м.Черкаси та ПрАТ «Сєвєродонецьке об'єднання Азот». Всі вони входять в склад холдингової компанії Ostchem групи компаній Group DF.

«За червень 2021 року з України було експортовано понад 9 тис. т аміачної селітри за середньою ціною в $249/т, що значно нижче ціни імпорту та внутрішнього ринку. Таким чином, українським сільгоспвиробникам продовжують постачати азотні добрива по завищеним цінам», — констатують експерти.

Натомість ціни на зернові культури в України продовжують знижуватися. Так, якщо на початку року ціна на продовольчу пшеницю сягала 9 тис. грн/т, то станом на кінець липня вона знизилася до 6,5 тис. грн/т. Відмічається, що такі протилежні цінові тренди суттєво знижують очікувану прибутковість в рослинництві та матимуть значний негативний вплив на фінансові показники сільського господарства України.