Українські виробники вимагають збільшення квот на експорт томатів

27 червня 2019, 15:15 2045

У Міністерстві економічного розвитку та торгівлі пройшла організована спільно з Міністерством аграрної політики та продовольства нарада, присвячена перегляду квот на експорт продукції сільгоспвиробників до Євросоюзу.

Про це повідомляє прес-служба ГС «Аграрний союз України», відмічаючи, що
одним з ключових питань стало збільшення квот на експорт оброблених помідорів.

За словами керівника аналітичного центру ГС «АСУ» Лариси Старікової, раніше компанія «Agrofusion» зверталася з проханням підтримати збільшення квоти безмитної торгівлі на необроблені томати.

У березні Громадська спілка «Аграрний союз України» звернулася з листом до Представника Європейського Союзу в Україні Х«юга Мінгареллі, Віце-прем»єр міністра Степана Кубіва та в.о. Міністра аграрної політики і продовольства Ольги Трофімцевої з вимогою забезпечити збільшення квоти на імпорт томатної пасти до ЄС з нинішніх 13 тис. тонн до 50 тис. тонн.
Як відмічають в «Аграрному союзі України»

українські виробники томатів і томатної пасти перебувають в неконкурентноздатному становищі порівняно з виробниками аналогічної продукції в країнах ЄС. У Європі державні дотації покривають до 20% вартості. Накладання ввізного мита у розмірі 14,4% на українську продукцію підвищує реальну різницю у вартості виробництва українських і європейських томатів до 34,4%.

У листі представники ГС «АСУ» нагадали чиновникам, що квота безмитної торгівлі на перероблені томати у розмірі 10 000 тон була встановлена 1 січня 2016 року. Восени 2017 року строком на 3 роки була введена додаткова квота на продукцію в 3 000 тон.

Для довідки: В Україні у сфері виробництва томатної пасти працює 38 підприємств. Україна посідає 10 місце у світі й 3 місце в Європі по обсягу виробництва томатної пасти.