Гідрометцентр: Морози могли нашкодити плодовим деревам

27 січня 2021, 08:00 1893

Сильні морози (мінус 18-32°С), які спостерігалися в Україні упродовж останнього тижня, на більшості площ не завдали значної шкоди зимуючим культурам (пшениця, жито, ячмінь, ріпак).

Про це йдеться у повідомленні Українського гідрометцентру на сторінці у Facebook.

«Незважаючи на дуже низькі температури, умов для вимерзання посівів не виникало завдяки сніговому покриву, який утворився на полях перед похолоданням.

Лише у районах із недостатнім снігом покривом, або за його відсутності (особливо у Херсонській та Одеській областях), де температура ґрунту на глибині вузла кущіння озимих культур знижувалася до мінус 13-15°С можливе локальне пошкодження озимого ячменю, ріпаку та слаборозвинених з осені рослин озимої пшениці», — сказала начальник відділу агрометеорології Українського гідрометцентру, кандидат географічних наук Тетяна Адаменко.

За її словами, морози до мінус 20-32°С, які спостерігалися на всій території окрім Закарпатської та Чернівецької областей (де вони сягали мінус 15-18°С), могли пошкодити бруньки плодових та винограду у тих районах, де така температура повітря утримувалася більше 3-х днів.