Сингента представила результати програми «метеострахування»

18 вересня 2017, 17:02 3252

Сільгоспвиробники активно долучаються до програми зі страхування посівів від погодних ризиків, запровадженої компанією Syngenta в Україні.

Як говориться у повідомленні компанії, програму індексного страхування «Метео Захист» було розроблено кілька років тому в рамках «фінансових рішень».

«За певний час українські аграрії встигли переконатися у простоті та ефективності цього страхового продукту. Після двох сезонів активної роботи з агрострахуванням посівів компанія «Сингента» готова поділиться своїм досвідом у реалізації програми та її результатами» — сказав мененджер з розвитку бізнесу відділу фінансові рішення Syngenta в Україні Роман Хрипко.

Основа програми — це використання погодних моделей, розроблених для конкретної місцевості, для оцінки впливу погоди на стан посівів та, відповідно, отриману в кінці сезону урожайність. По результатах аналізу історичних погодних даних та показників урожайності, створюються математичні індекси, які відображають взаємозв'язок між погодою з одного боку та відчутними втратами врожаю з боку фермера.

«Ці індекси застосовуються для аналізу поточної погодної ситуації, і, фактично, слідкуючи лише за якісно змодельованим індексом можна сказати, якого збитку було задано посівам, не оглядаючи їх фізично. Саме такий механізм застосовується в створенні страхових продуктів для сільського господарства» — зазначив експерт.

За умовами програми, сільгоспвиробники, котрі застосовують відповідні технології вирощування компанії «Сингента», можуть безкоштовно застрахувати свої посіви пшениці, ячменю та кукурудзи від засухи у період цвітіння та наливу зерна. Як пояснили представники компанії, суть пропозиції «Метео Захисту» доволі проста: якщо протягом цвітіння або наливу зерна буде зафіксовано занадто мало опадів або надто високі температури, учасник отримує відшкодування вартості насіння та засобів захисту рослин компанії «Сингента».

Програма доступна навіть для невеликих господарств, адже мінімальна площа посівів для участі у програмі становить лише 100 га. Щодо територіальних умов, то «Метео Захист» діє на сході та півдні країни, де ризик настання засухи є дуже високим та актуальним. Зокрема, йдеться про н Харківську, Луганську, Донецьку, Запорізьку, Одеську, Миколаївську, Херсонську, Дніпропетровську, Кіровоградську області.

«У сезоні 2017 у програмі значно зросла кількість учасників, а також і площа застрахованих посівів. З дев«яти областей, у яких діє програма, до «Метео Захисту» приєдналися 112 сільськогосподарських компаній, котрі застрахували більше ніж 100 тис. га посівів озимої пшениці та кукурудзи. Чимало з них розташовані у найбільш засушливих регіонах України — на південному сході, де ризик посухи є найбільш відчутним», — говориться у повідомленні компанії.

Як уточнюється, у зв«язку з погодними умовами, що склалися цього року, кожен другий учасник отримав відшкодування, середній розмір якого склав 37% від суми інвестицій у насіння та засоби захисту рослин.

«На перший погляд розмір відшкодування здається незначним, але є ще два фактори, котрі свідчать про те, що програма «Метео Захист» справді приносить користь клієнтам-сільгоспвиробникам компанії. Перший фактор — доволі високий рівень повторної участі господарств з першого сезону в другому. Другий фактор — це позитивні відгуки від учасників як першого, так і другого сезону», — зазначили в «Сингенті».