Комбуча — унікальний дижестив. Буде доречною як після ситного обіду, так і після легкого десерту. У світі напій відомий під назвами — морський квас, каліфорнійський чай, чайний гриб.
Одна пляшка напою містить денну норму вітаміну B12. Тому його радять включити в свій раціон вегетаріанцям і веганам. Напій суперкорисний, адже в його складі є пребіотики і ензими, що поліпшують здоров'я.
Засновники бренду Kombucha Live Олена Обабкова і Андрій Вергазов кілька років займалися питаннями детоксу і здорового харчування.
«В Україні досі не було здорової альтернативи «Кока-колі» й іншим солодким напоям. Смузі, фреші або лимонади? Це все добре і корисно, але запускати чергову доставку одного і того ж нам не хотілося, — розповідає Олена. — Ми хотіли придумати перш за все такий продукт, який був би привабливий для нас як споживачів. Надихалися каліфорнійським стилем життя і модою на здоров'я. Влітку 2015 року прийняли рішення стартувати з комбучею. Технологій виробництва комбучі по суті мало. Всі вони описані в інтернеті».
Напій народжується в процесі ферментації. Бактерії чайного гриба переробляють тростинний цукор і компоненти зеленого чаю, виділяючи при цьому органічні кислоти, вітаміни С, D і B1, пребіотики і ензими, які позитивно впливають на роботу шлунково-кишкового тракту, допомагають детоксикації організму, відновлюють мікрофлору. Перша ферментація дає базову чисту комбучу.
«Ми в Kombucha Live робимо подвійну ферментацію, під час якої додаємо корисні компоненти і доповнюємо смакові якості фінального продукту. Використовуємо різні види чаю: з жасмином, гібіскусом і синьою орхідеєю», — каже співзасновниця бренду.
Зараз Kombucha Live продається в пластикових пляшках 0,5 л. Ця пляшка була обрана завдяки формі. Найближчим часом напій продаватиметься в скляних пляшках.
За словами Олени Обабкової, більшість тих, хто п'є комбучу, — в захваті, у них вже навіть склалося коло постійних покупців і поціновувачів напою.
Рекомендації: оптимальне вживання комбучі становить 250-300 мл за 40 хв. до або через годину після прийняття їжі.
Не рекомендується пити людям з підвищеною кислотністю і взагалі з радикальними проблемами травлення.
Нерозпечатана комбуча зберігається в холодильнику до 10 днів. Відкрита пляшка зберігається 1 день. Вибирати ж напій краще на свій смак, під настрій і за улюбленим кольором.
AgroPortal.ua по материалам Foodandmood.com.ua