Дорога ніша: Україна нарощує виробництво коріандру

07 червня 2021, 06:51 8804

Україна входить до числа найбільших світових виробників та експортерів коріандру. У 2020 році посіви під культурою в Україні займали площу 6,6 тис. га, та було зібрано 6,3 тис. т насіння, що на 43% перевищує показники попереднього року. При цьому обсяги імпорту коріандру до України мінімальні та значно поступаються обсягам експорту.

В асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ) відзначають, що виробництво коріандру в Україні не має чітко виражених тенденцій. За останні 5 років обсяги виробництва насіння даної культури коливалися від 3,5 тис. т до 25 тис. т і напряму залежали від ситуації з попитом на світовому ринку та наявністю запасів.

За словами аналітиків УКАБ, найбільший обсяг насіння коріандру Україною було експортовано в 2016 році: близько 20 тис. т. Тоді Україна посіла 4-ту позицію в рейтингу найбільших експортерів даної культури в світі. В цей же рік були зафіксовані найбільші обсяги світової торгівлі коріандром, і в наступні роки спостерігалося поступове скорочення обсягів торгівлі. Відповідно й обсяги експорту коріандру Україною також скоротилися та повернулися до більш традиційних — 7-10 тис. т.

Коріандр культура для посушливого клімату

В компанії LNZ Group почали вирощувати коріандр з 2015 року з метою диверсифікації бізнесу та розширення можливостей експорту. В середньому щороку коріандр займає 500 га від загальних площ компанії.

За словами керівника напрямку нішевих культур LNZ Group Влади Сідлецької, врожайність коріандру, в залежності від кліматичних умов певного року, в середньому складає 2-2,5 т з гектару. 

«Коріандр — це культура, яку краще вирощувати в посушливому кліматі. Тому зараз, у зв’язку зі зміною клімату та встановленням на території України більш посушливих умов та відсутності достатньої кількості опадів, ця нішева культура стає доволі актуальною», — розповідає Влада Сідлецька. 

Вона додає, що все вирощене зерно коріандру LNZ Group відправляє на експорт.

«Ми бачимо перспективу в коріандрі так само, як і в інших нішевих культурах у цілому. Цьому сприяють як погодні фактори, так і споживчі тренди та попит на здорове харчування», — зазначає Влада Сідлецька.

Вартість 1 тонни коріандру може досягати $1000

Коріандр — теплолюбна рослина, тому вирощують культуру переважно на півдні України: переважно вирощується в Запорізькій, Миколаївській, Дніпропетровській та Одеській областях. Середня врожайність культури — 12-15 ц/га

Фітоінспектор Віктор Поштаренко в Роздільнянському районі Одеської області консультує фермерів щодо вирощування коріандру, а також перевіряє стан посівів на карантинні організми приблизно з 2013 року, коли ця нішева культура поширилася посівними площами Одеського регіону.

Коріандр — хороший попередник для озимих зернових культур, насамперед пшениці та ячменю.

«У нашому регіоні віддають перевагу зерновим продовольчим культурам, виходячи з високої рентабельності та затребуваності ринку», — пояснює Поштаренко.

Ціна на коріандр залежить від загального валу на ринку

Ціна на насіння коріандру може дуже сильно коливатися. У 2017 році за тонну товарної продукції пропонували більше $1000.

«У той рік врожайність була висока, з одного гектара одеські фермери змогли отримати близько 2,0-2,5 т. Це рекордна врожайність для Роздільнянського району з недостатньою вологозабезпеченістю. У той же час був неврожай у Болгарії, там практикують великі площі вирощування коріандру», — додає він.

У наступні роки ціна коріандру падала до 9 тис. грн/т, але ця ціна не виправдовує рентабельність, тому кілька років фермери не сіяли коріандр, потім інтерес до культури відновився

«Минулого року коріандр коштував близько 25 тис. грн/т через неврожай у Болгарії. В Україні ж коріандр вдався, зібрали більше 1 т/га. Площу вибирають, виходячи із сівозміни, щоб поля відповідали визначеному циклу», — пояснює експерт.

Товарний коріандр купують іноземні компанії на території України, заздалегідь укладаючи контракти, тому для простих фермерів спрощується офіційна реалізація врожаю.

Посів коріандру ранній і в чистий від бур'янів ґрунт

У коріандру дуже тривалий період формування сходів, в середньому 25 днів, мінімум — 20 днів. Якщо посіви пізні, вони будуть у сухій землі, і відсоток схожості буде низький, тому коріандр сіється дуже рано. Важливо очистити ґрунт від бур'янів, щоб за час сходів бур'ян не «накрив» коріандр. Особливо небезпечні ранні ярі бур'яни, вони сходять рано. Експерт радить застосовувати гербіциди страхового плану ґрунтово, до сходів.

«Ця культура м'яка і ніжна, якщо її обробляти гербіцидами в початковій стадії сходів, то вона теж потрапляє під удар», — пояснює Поштаренко.

Перед посівом потрібно провести дрібну поверхневу обробку, коріандр боїться глибокої закладки, його можна сіяти на глибину 3 см. І при цьому у вологий ґрунт. Також посіви варто прикочувати, в ідеалі потрібен спеціальний посівний комплекс, тоді забезпечується і мульчування слідом за прикочуванням. Насіння придавлюється, а ззаду гребінки розпушують верхню частину. Коріандр можна сіяти і стандартною технікою, використовуючи звичайні зернові сівалки.

Ранньовесняний посів по строках припадає на березень-квітень. Сіють коріандр як суцільним, так і рядковим способом з міжряддями 45 см 

Якщо сіяти коріандр у чистий ґрунт, то на стадії 2-3 справжніх листків бур'ян не встигає розвинутися. І тоді проводиться обробка тим самим гербіцидом, але вже по сходах.

При посіві після злакових культур потрібно обов'язково проводити обробку від злакових бур'янів грамініцидами. Падалицю ячменю чи пшениці бажано зняти на активній стадії.

«Зазвичай падалиця сходить раніше. Їй потрібно дати зійти, а через 10-14 днів обробити поле грамініцидами незалежно від того, є сходи чи ні. На дводольні бур'яни, на коріандр грамініциди не діють. Вони діють суто на злакові рослини. Таким чином, знищується падалиця злакових, вівсюги, костриці, мишії, егілопс циліндричний (карантинний бур'ян). Ці бур'яни злакового сімейства ми знімаємо грамініцидами», — розповідає Віктор Поштаренко.

Коли коріандр зміцнився, знімають дводольні бур'яни за допомогою прометрину 2,5-3 л/га, використовуючи препарат Гезагард з концентрацією д.р. 500 мл/л.

Попелиця бич для коріандру

Дуже важливий момент при культивуванні коріандру — обробка рослини від шкідників. Попелиця — це бич для коріандру, так само, як і для сорго. Якщо попелиця заселяється, і агрономи не встигли її побороти, то втрати врожаю досягають 30%, вона погіршить цвітіння і зав'язь, в результаті якість продукції буде нижче. Тому з попелицею потрібно боротися заздалегідь, підбираючи системні препарати і застосовуючи їх до цвітіння рослини. У період цвітіння краще уникати будь-яких обробок, навіть якщо це препарат, що не завдає шкоди бджолам, тому що це все одно небезпечно, підкреслює фітосанітарний експерт.

Гербіцидна та інсектицидна обробка сумісні. Можна застосовувати різні препарати, крім фосфорорганічних, є ряд системних препаратів, які не впливають на культуру, а також препарати, які не шкодять бджолам.

Від попелиці проводять дві інсектицидні обробки в період до 3-го листка, якщо є ґрунтові шкідники. Ще одну обробку — перед цвітінням.

Пряме комбайнування і роздільне збирання

Коріандр — це рання культура. Строки збирання, як у ранніх озимих, — липень, іноді навіть червень

Є дві технології — роздільне збирання, коли урожай спочатку скошується на звалювання, у валки, а потім проводиться обмолот, при якому коріандр вирощують на насіння, і другий спосіб, при якому можна притримати його до дозрівання довше, — це пряме комбайнування.

Роздільне збирання застосовується для отримання високоякісного золотистого коріандру. Саме його використовують для прянощів, тому що сім’янки мають гарний товарний вигляд і ароматно пахнуть.

«Фермери віддають перевагу роздільному збиранню, хоча це більш затратно, але в підсумку економічно виправдовується, оскільки якість продукції вище, і знижується ризик втрати врожаю, такий урожай краще зберігається», — ділиться досвідом Віктор Поштаренко.

Після прямого комбайнування іноді доводиться робити перекидання або сушіння, застосовувати десикацію перед збиранням. Усі ці операції погіршують якість продукції. Куляста сім'янка коріандру складається з двох половинок, і вони можуть розлущуватися. Ці половинки за стандартом вважаються відходами, адже найбільш цінні ефірні олії зберігаються в цілому зерні. Саме для їх отримання радять застосовувати роздільне збирання.

Для збору коріандру використовують звичайні комбайни, застосовуючи такі ж регулювання, як при зборі соняшнику.

Залишкову солом'яну масу просто розкидають по полю, вона виконує функцію мульчуючого добрива.

Янтар і Оксаніт популярні сорти коріандру

Насіння українські фермери, як правило, купують у вітчизняних насіннєвих господарствах Миколаївської та Харківської областей.

«Культура на півдні вже досить поширена. Сіють найчастіше два сорти — Янтар і Оксаніт. Янтар — це чисто ярий сорт, а Оксаніт використовують і для підзимового посіву, у нього велика холодостійкість, але не нижче -10°С. Озимого коріандру як такого немає, хоча про нього і пишуть, але це нереально, а ось підзимовий посів у листопаді-грудні практикують», — пояснює Поштаренко.

За його словами, в Роздільнянському районі є господарства, які посіяли 200-300 га. На півночі Одеської області мало хто вирощує коріандр. За умови своєчасної боротьби з бур'янами і попелицями врожайність коріандру коливається в межах 1-2,5 т/га.


Валентина Оврас, Людмила Лебідь, AgroPortal.ua