Українські птахофабрики на чверть скоротили виробництво яєць

20 жовтня 2021, 09:52 3157

Промислові підприємства України за 9 місяців 2021 р. виробили на 24% менше курячих яєць у порівнянні з аналогічним періодом минулого року — 6,8 млрд штук.

Про це з посиланням на дані Держстату повідомляє асоціація «Український клуб аграрного бізнесу».

Як зазначається, таке значне скорочення обсягів виробництва в першу чергу пов«язано зі значним зростанням цін на зернові культури, а відповідно і на комбікорми, які складають основну частину собівартості виробництва. Як результат, частина виробників яєць або скоротили власне виробництво, або взагалі припинили його.

«Ціна на яйця, як і на будь-який інший продукт, формується за рахунок співвідношення попиту та пропозиції, а неможливість реалізувати продукцію за ціною, що перевищує витрати, і призводить до скорочення обсягів виробництва. Це ми і спостерігали протягом цього року, — ціни відчутно відреагували на таке скорочення виробництва, і в вересні 2021 року ціни на яйця зросли на 66% у порівнянні з аналогічним періодом минулого року», — зазначає аналітик УКАБ Світлана Литвин.

Вона зазначила, що збільшення податкового навантаження, яке передбачається за умови прийняття законопроекту №5600, призведе до ще більшого скорочення обсягів виробництва яєць курячих українськими промисловими виробникам та можливого подальшого зростання цін.