Україна відкрила новий ринок збуту для свинини

09 березня 2021, 13:52 3004

Україна у лютому 2021 року імпортували 3,4 тис. т свинини, що у 2 рази більше ніж протягом січня.

Про це йдеться у повідомленні асоціації «Український клуб аграрного бізнесу».

«Загалом, якщо аналізувати динаміку останніх 5 років за період січня-лютого, то це рекордний показник. Вже за 2021 рік було імпортовано 5,1 тис. т м«яса, що у 2,6 рази більше ніж минулого року в аналогічний період», — зазначають експерти.

Головними експортерами даної продукції є світові лідери цієї галузі — Канада та країни ЄС, а саме: Данія, Польща, Нідерланди, Іспанія, Франція.

Обсяг свіжої або охолодженої свинини склав 51%, мороженої свинини — 49%.

«Причиною зростаючого імпорту стала висока ціна на внутрішньому ринку. Також за останні місяці спостерігається динаміка зменшення ціни на свинину в ЄС через спалах АЧС в Німеччині, яку було вигідніше імпортувати. Сьогодні на ринку ЄС ціни відновлюються, але наразі ціни на свиней в Україні все одно вищі, ніж у головних експортерів. Якщо в Україні виробники не зменшать собівартість свиней, то в березні ми будемо спостерігати подальше збільшення імпорту. Вітчизняна свинина не зможе конкурувати з імпортною, що, у свою чергу, може призвести до великих проблем в галузі свинарства України», — прогнозують в УКАБ.

Аналізуючи експорт свинини з України, аналітики фіксують незначне збільшення.

«За перші два місяці 2021 року експорт склав 485 т, що на 33% більше ніж минулого року. Структуру експорту складає 99% — морожена свинина, 1% — свіжа або охолоджена. Найбільші імпортери української свинини є: ОАЕ — 55% (останні два роки найбільший імпортер), Гонконг — 17,8%, Ангола — 11%. Також в цьому місяці ми відкрили новий ринок збуту — Габон (країна Африки) — 5,7% (27,5 т)», — йдеться у повідомленні.