АЧС у Німеччині: наслідки для України

21 липня 2021, 11:59 2663

Німеччина на минулому тижні повідомила про перші спалахи АЧС у свиногосподарствах. Це може вплинути на український ринок.

Про це йдеться у повідомленні Асоціації свинарів України.

«З 16 липня цього року були зафіксовані перші спалахи африканської чуми свиней (АЧС) на фермах у регіоні Бранденбург, західна Німеччина. Всі попередні випадки АЧС в країні реєстрували тільки в дикій фауні — загалом 1267. Незважаючи на це, Німеччина зазнала експортної ізоляції (за межі ЄС) та втратила такого важливого імпортера, як Китай», — йдеться у повідомленні.

Як зазначається, у Німеччині відбувається скорочення поголів'я свиней: у травні 2021 р. зафіксували найнижчу чисельність за останні 10 років — 24,6 млн голів. Аналітики зазначають, що негативна динаміка триватиме надалі.

В асоцації уточнили, що глобальна свинарська спільнота очікувала на заяву Німеччини про впровадження зонування, що дозволило б відновити поставки свинини з благополучних щодо АЧС регіонів, насамперед на азійські ринки. Однак цього не сталося, а випадки в промисловому секторі свідчать про погіршення епізоотичної ситуації та ослаблення контролю за нею.

«Позиція країн, що експортують свинину до Китаю, зайнявши звільнену Німеччиною нішу, — насамперед Іспанії та США — посилиться. При цьому, якщо спалахи АЧС і надалі фіксуватимуть в промисловому секторі, Німеччина може втратити навіть ринки збуту в межах ЄС, куди поставляла свинину з вільних від АЧС регіонів з моменту реєстрації перших спалахів», — прогнозують експерти.

Україна також не імпортує свинину з Німеччини, минулого року одного з лідерів поставок м'яса. Її місце посіли Данія та Польща.

«Так само триватиме заборона на транзит свиней територією Німеччини з метою переміщення в Україну. Це значно ускладнює/здорожує логістику поставок племінних свиней з-за кордону, насамперед з Данії. Однак правила не мають винятків — заборона поширюється не тільки на поставки племінних свиней з нуклеусів у Німеччині, свинини та продукції свинарства, а й транзит живих тварин територією країни. Враховуйте цей аспект, плануючи закупівлю ремонтного молодняка за межами України», — застерігають експерти.