Післязбиральна доробка: в Україні не вистачає овочесховищ для 1 млн т продукції

03 листопада 2020, 07:00 2261

В Україні критично стоїть питання професійних сховищ для овочів та фруктів. За орієнтовними розрахунками, їх нестача сьогодні складає близько 0,8-1 млн тонн.

Таку думку AgroPortal.ua висловив комерційний директор ТОВ «ВанДайк Технікс» Андрій Марущак.

«Приміщення, обладнане холодом та вентиляцією від вітчизняних «кулібіних» та холодильних компаній, на жаль, неможливо назвати професійним сховищем. Звичайно, якщо до цього виробник мав 30-40% втрат за період зберігання, а після встановлення холодильнику зменшив їх до 20-25%, результатами він буде задоволений. Але професійні рішення дозволяють знизити втрати при зберіганні за 6-8 місяців до 3-6%», — зазначає Андрій Марущак.

Щоправда, за його словами, професійне обладнання, його розрахунок та правильний підбір сьогодні, на жаль, можуть зробити тільки іноземні компанії, як правило, нідерландські.

«Це пов'язано з тим, що іноземні компанії розробляли системи зберігання по 30-40 років разом із науковими установами, такими як Інститут Вагенінгена (WUR), який є №1 у світі серед аграрних вишів, що проводять реальні дослідження, а у вітчизняних компаній такого шансу не було і зараз немає. Ми пам'ятаємо, коли в Україну прийшла компанія «Крафт», зараз «Чіпси Люкс». Це дало поштовх для розвитку сховищ і картоплярства в цілому та надало можливості фермерам заробляти та розширювати площі. Коли в Україні зявилася компанія «ПепсіКо» і чіпси Lays, у сегменті переробки картоплі знову постала проблема наявності професійних сховищ», — розповідає Андрій Марущак.

Відсутність професійнихсховищ не дає вітчизняним фермерам розвиватися, оскільки сховище — це доволі дороге рішення, і не кожен може його собі швидко збудувати.

За інформацією експерта, сьогодні мережі супермаркетів споживають близько 500 тис. т картоплі, виробники чіпсів — 450 тис. т, виробники крохмалю — 150 тис. т, виробники картоплі фрі — 100 тис. т. також 100 тис. т іде на забезпечення армії й така ж кількість — на освітні та медичні заклади. Немає галузі виробництва сухого пюре, яка, за даними Асоціації виробників картоплі, в Україні потребує близько 100 тис. т овоча. 

«В загальному підсумку маємо 1,5 млн т необхідних потужностей. Беручи до уваги те, що 20% одразу ж переробляється, існуючі професійні потужності складають близько 300 тис. т, то нестача потужностей по картоплі складає 900 тис. т. Це тільки потреба внутрішнього ринку, без урахування насінництва, яке також розвивається дуже повільно», — зазначає Андрій Марущак.

N.B. Розвиток промислового картоплярства гальмує відсутність професійних сховищ

Він переконаний, що без професійних сховищ в Україні виробникам буде важко виходити на експортні ринки та розвивати переробку.

«Переробка — це можливість експорту і створення додаткової вартості, яка напряму залежить від наявності сховищ. У нас цей ринок нерозвинений, а великі світові переробники не зацікавлені в його розвитку в Україні. Тож відсутність підтримки галузі картоплярства, овочівництва та переробки залишає нас без розвитку на фоні сусідів», — переконаний Андрій Марущак.


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua