Українські пекарі прогнозують подорожчання хліба

02 жовтня 2020, 14:51 5002

Зростання вартості пшениці та продуктів її переробки, підвищення цін на цукор, олію та інші інгредієнти для виробництва хліба та хлібобулочних виробів, а також девальвація гривні (на 20%) майже напевно призведуть до подорожчання базових продуктів хлібної групи.

Таку думку висловив віце-президент Всеукраїнської асоціації пекарів Юрій Дученко.

За його словами, з початку року вартість пшениці зросла на 40%, з них лише за вересень — на 25%, що неминуче призводить до зростання цін на борошно, яке становить до 50% від собівартості хліба. Крім того, лише за останній тиждень на 30% зросли ціни на цукор, з початку року на 50% подорожчала олія.

«При цьому ми бачимо, що експорт зерна збільшується, швидше за все, ми змушені констатуватимемо дефіцит борошна в країні і закуповувати його за кордоном — вироблену з української пшениці, але при цьому втридорога», — зазначив Дученко.

Віце-президент ВАП також додав, що не менше ніж на 20% подорожчали упаковка, енергоносії, логістичні послуги. Через девальвацію гривні зросла вартість імпортних комплектуючих для хлібопекарського обладнання. Безпрецедентні карантинні заходи безпеки, пов'язані з пандемією COVID-19, також призвели до додаткових витрат. Це не тільки дезинфекція чи санітарний контроль, це й упаковка для всієї продукції та переобладнання ліній для її використання.

При цьому постачальники не погоджуються на відстрочення платежів та працюють переважно за передоплатою, а для виробників хліба роздрібні мережі виставляють 30-денне відстрочення оплати, зазначив Дученко.

«Щоб мати можливість виконувати зобов'язання перед постачальниками, клієнтами, своїми співробітниками, необхідно шукати нові резерви, але вони теж не нескінченні. Тому потрібно вже найближчим часом готуватися до вкрай непопулярної міри підвищення цін на хліб. На жаль, стримувати її більше неможливо. Пекарський бізнес не здатний вплинути на формування цін на пшеницю, логістику, енергоносії, які безпосередньо впливають на собівартість хліба», - наголосив Юрій Дученко.

Він також додав, що на подорожчання, ймовірно, очікує і хлібобулочні вироби, а також кондитерську групу.

«Ми бачимо безпрецедентне підвищення цін на цукор, яке не має жодного економічного обґрунтування. Ми вже звернулися до Антимонопольного комітету з вимогою розслідувати можливу монопольну змову на цьому ринку. Адже через необґрунтовано високі ціни, а також через загороджувальне мито на імпорт окремих видів цукру з-за кордону, компанії галузі втрачають закордонні контракти і не можуть виступати джерелом припливу валютних коштів у країну», — сказав Юрій Дученко.