Україна може втратити ринок меду США

14 травня 2021, 08:00 3913

Сполучені Штати Америки наприкінці квітня 2021 р. розпочали антидемпінгове розслідування щодо імпорту сирого меду з Аргентини, Бразилії, Індії, України та В'єтнаму за ціною, яку американські асоціації виробників меду вважають нижче справедливої.

Про це йдеться у повідомленні асоціації «Український клуб аграрного бізнесу».

«Ринок США є одним із найбільш перспективних для українських пасічників. По результатам 2020 року в дану країну було експортовано 8,3 тис. т меду на загальну суму $13,6 млн, що в 2 рази перевищує показник роком раніше. В загальній структурі українського експорту меду в 2020 році дана країна займає 10%», — пояснюють в асоціації.

Зазначається, що за 4 місяці поточного року в США вже було експортовано 1,5 тис. т меду з України, при цьому середня вартість експортованого меду склала $2,22/кг, що на 4% вище середньої ціни експорту загалом до всіх країн. Крім того така ціна є вищою за оптові ціни на мед на внутрішньому ринку України, які наразі складають 50-55 грн/кг, тому підстави для антидемпінгових заходів є сумнівними.

«Разом з тим, поки відсутня інформація про залучення Міністерства розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства Ураїни до участі в даному розслідуванні. УКАБ закликає міністерство взяти активну участь в даному розслідуванні та захистити інтереси українських виробників і експортерів меду на ринку США, одному з найбільших світових імпортерів меду», — підсумували в асоціації.