Тіньова оренда земель в Україні оцінюється в 70 млрд грн

21 жовтня 2021, 13:24 2212

Обсяг тіньової оренди земель в Україні становить від 20 до 70 млрд грн.

Про це йшла мова на засіданні міжвідомчої робочої групи щодо детінізації економіки, говориться в повідомленні Міністерства економіки України.

«Сьогодні ми починаємо аналізувати тіньову економіку по секторальними напрямками… Загалом функціонування тіньових сфер — вкрай болюче питання не тільки для української економіки і бюджету, які втрачають десятки мільярдів гривень, але і для громадян, які ризикують життям через вживання фальсифікованого алкоголю, це також шкода екології і матеріальний збиток через використання неякісного палива і багато інших негативних явищ», — зазначив під час засідання перший віце-прем'єр-міністр — міністр економіки України Олексій Любченко.

У міністерстві відзначили, що експерти оцінюють обсяг тіньової оренди земель на рівні від 20 до 70 млрд грн щорічно. Найбільша проблема виникає з землями комунальної власності, значна частина яких ще не внесена до Державного земельного кадастру України.

У міністерстві додали, що 40% ринку спиртової та лікеро-горілчаної галузей також знаходиться в тіні, від чого держбюджет недоотримує близько 10 млрд грн щорічно, а через тіньовий ринок паливно-мастильних матеріалів держава недоотримує 3,7 млрд грн на рік.

Учасники робочої групи визнали за необхідне розробити заходи щодо вдосконалення обміну інформацією між різними гілками влади, які адмініструють процес, і посилення контролю.