Переробка в Україні може досягнути рівня розвинених країн за 10 років

06 листопада 2023, 12:01 1244

Переробка має стати складовою національної економічної ідеї України.

Про це заявила перший віцепрем’єр-міністр України — міністр економіки України Юлія Свириденко у інтерв’ю виданню Forbes.

«У 2021 році частка переробної промисловості становила 10%, у 2022-му — 8% від ВВП. Якщо взяти стандарти ОЕСР, у розвинених країнах вона становить 20%. Низький рівень цього показника для нас означає сировинність, технологічну відсталість та імпортозалежність економіки. Це має прямий зв’язок із бідністю», — зауважила вона. 

І додала, що уряд ставить для себе завдання, щоб частка переробки в українському ВВП зросла до 20%.

«За сприятливих зовнішніх обставин і послідовної політики стимулювання розвитку переробної промисловості цього можливо досягти за 10 років. Ця зміна структури економіки забезпечить значне зростання ВВП та нові робочі місця. І також стане важливою складовою економічної євроінтеграції», — додала Свириденко. 

Така сама трансформація, за її словами, має відбутись і в структурі експорту. Нині частка переробної промисловості становить близько 35%. Прагнути потрібно до 70–80%.

«Парадокс сьогоднішньої ситуації у тому, що ці зміни пришвидшує війна. Блокування рф морських портів і потім ембарго від низки європейських країн стали каталізатором пошуку альтернатив.

Блокування експорту аграрної сировини спричинило зростання агропереробки. За даними митної служби, за девʼять місяців 2023 року експорт борошна зріс на 267%, макаронних виробів — на 22%. В абсолютних величинах це невеликі обсяги, але тенденція показова. Ми фіксуємо інвестиції аграріїв у нові переробні потужності та ще більше чуємо про плани будувати нові заводи найближчим часом. Це і млини, і біоетанол, і глибока агропереробка, і харчові продукти», — уточнила Юлія Свириденко.