Парламент погодив «прив’язку» землі до нерухомості

17 червня 2021, 18:00 8608

Верховна Рада України сьогодні, 17 червня 2021 р., ухвалила за основу Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо одночасного переходу прав на земельну ділянку у зв`язку з переходом прав на об'єкт нерухомого майна, який на ній розташовано (№5248).

Відповідне рішення підтримали 293 народні депутати, говориться у повідомленні парламенту.

Метою законопроекту є усунення прогалин у правовому регулюванні питань, пов«язаних з оформленням та переходом прав на земельну ділянку у разі набуття права власності на нерухоме майно (житловий будинок, будівлю або споруду), що розміщені на ній.

Ці проблеми пропонується усунути, встановивши обов«язковість одночасного оформлення прав на земельну ділянку у зв«язку з переходом прав на об'єкт нерухомого майна (житловий будинок, будівлю або споруду), який на ній розташовано, а також зворотній порядок одночасного переходу прав на нерухоме майно у випадку переходу прав на земельну ділянку на якій розташовано вказане нерухоме майно (житловий будинок, будівля або споруда).

Голова Комітету з питань аграрної та земельної політики Микола Сольський доповів рішення Комітету, який рекомендує прийняти законопроект №5248 за основу та в цілому як Закон з техніко-юридичним доопрацюванням, зокрема, провести уточнення нумерації нової статті 31-4 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» відповідно до внесених змін на день прийняття закону.


Для довідки: у лютому 2021 р. Верховна Рада України прийняла законопроект щодо єдиної правової долі земельної ділянки та розміщеного на ній об'єкта нерухомості.