Про це йдеться у повідомленні асоціації «Український клуб аграного бізнесу» (УКАБ).
«Динаміка торговельних відносин агропродовольчою продукцією між нашими країнами нестабільна. У цілому за останні 10 років експорт з України до Ізраїлю зріс на 63% — з $251,7 млн у 2008 до $411,2 млн у 2017, проте найбільший обсяг поставок спостерігався у 2012 році — $510,2 млн», — говориться у повідомленні.
Як зазначається, з України до Ізраїлю реалізується здебільшого сировинна продукція: зернові (кукурудза і пшениця), олійні (соя і насіння ріпаку), продукти переробки (соняшникова і соєва макухи) і олія, хоча українські виробники постачають і продукцію переробки: тваринні жири (свійської птиці) — 40% (від експорту цієї продукції у 2018 році), 24% сушеної, солоної або копченої риби, 16% — сорго, 15% — морозива і 14% борошна.
«Перспективними напрямками для нарощення експорту з України до Ізраїлю є м'ясо ВРХ і жива худоба, кондитерські вироби (шоколад, печиво, вироби з тіста), мед та горіхи, а також морозиво і згущене молоко. Імпорт цих товарів останніми роками зростає», — повідомила експерт аграрних ринків УКАБ Дар'я Гриценко.
З Ізраїлю Україна здебільшого закуповує фіники, інжир та екзотичні фрукти, цитрусові, продукти для приготування соусів і смакові добавки, соки і овочі.
Для довідки: 21 січня 2019 р. було підписано Угоду про вільну торгівлю між Ізраїлем та Україною. Експорт агропродовольчої продукції з України до Ізраїлю за 11 місяців 2018 року склав $300,9 млн. Основними ж постачальниками продукції АПК до Ізраїлю є Швейцарія (16% агропродовольчого імпорту), США (8%) та Великобританія (6%).