Названо наслідки для агросектору України від локдауну 2.0

09 листопада 2020, 18:07 2240

Частка агросектору у валовому внутрішньому продукті (ВВП) України зменшиться вперше за багато років у разі введення другого локдауну через COVID-19.

Таку думку висловив президент асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Алекс Ліссітса у блозі на LIGA.net.

«Тиснути буде зниження врожаїв зернових та олійних культур. Додайте сюди спадний графік виробництва овочів, фруктів, цукру та всього того, що залежить від ділової активності в країні. Саме тому падіння аграрної частки у ВВП неминуче», — додав він.

Наскільки глибоким буде це піке, експерт не зміг сказати, проте припустив, що не менше 5-7% за результатами року.

Алекс Ліссітса зазначив, що карантин боляче вдарить по аграріях. Цього року сільське господарство потерпає від сильної посухи на півдні України. Це значить, що врожаю зберуть менше. При цьому компенсувати втрати підняттям цін не вдасться, адже росте кількість безробітних і падає купівельна спроможність українців.

«Така ситуація вдарить, перш за все, по малим та середнім аграрним підприємствам, орієнтованим на український ринок. Їм просто ні з ким буде торгувати», — пояснив експерт, зазначивши, що слід очікувати тінізації галузі через збільшення мінімальної зарплатні.

На його думку, локдаун зробить «контрольний постріл» у молочну галузь, яка вже відчуває занепад.

«У 2020 році ми вперше за всю свою історію імпортуємо молочної продукції більше, ніж експортуємо. Насамперед це стосується сиру та масла. Це однозначний сигнал про те, що без суттєвої підтримки агросектору під час локдауну молочне виробництво в країні буде просто знищене. На ринку залишиться тільки імпорт», — прогнозує Алекс Ліссітса.

Він також підкреслив, що можливе закриття базарів поставить невеликих аграріїв перед нелегким вибором — викинути свою продукцію або придумати, як зберегти її до кращих часів. Останнє малоймовірно без сучасного обладнання. Це може вилитися у втрати дрібними фермерами значних коштів, які могли би повернутися в українську економіку.

«Хотілося б, щоб описані фактори та прогнози стали приводом для роздумів. Важливо, щоб уряд перед тим, як включати режим тотального карантину, порадився з бізнесом.

На жаль, досі ініціативи діалогу від урядовців не спостерігалося. І не тільки щодо аграрного бізнесу. У результаті від невивірених рішень може постраждати весь економічний ланцюжок — від виробників до кінцевого споживача», — підсумував Алекс Ліссітса.