Митниця не допустила незаконний експорт соняшникової олії на 26 млн грн

12 жовтня 2024, 16:00 290

Митники виявили факт незаконного експорту майже 600 т соняшникової олії за фіктивними документами.

Як говориться у повідомленні Державної митної служби, вартість сільгосппродукції, яку переміщували у 10 залізничних вагонах-цистернах через українсько-угорский кордон, становить понад 26 млн грн.

Зазначається, що підприємець з Одеси здійснював експорт соняшникової олії вагою 597 т на підставі зовнішньоекономічних контрактів, де покупцем продукції фігурувала угорська компанія.

«Втім, ретельно перевіривши всі факти щодо дотримання законності під час вивезення вітчизняним експортером сільгосппродукції, митники звернулися з офіційним запитом до іноземних колег, аби підтвердити або спростувати можливе порушення митних правил», — додади у Держмитслужбі.

На підставі опрацьованих документів, які надійшли у відповідь, встановлено, що фактичним місцезнаходженням вказаної угорської компанії є чеський муніципалітет. Також опитано так званого керманича угорської фірми та з’ясовано, що він не має відношення до угорської компанії, вказаної в товаросупровідних документах як покупець сільгосппродукції.

«Таким чином було встановлено, що подані до митного оформлення зовнішньоекономічні контракти є підробленими, оскільки іноземець не підписував і не вів жодної фінансово-господарської діяльності.

Відтак, за подання митниці підроблених документів, що містять неправдиві дані щодо покупця соняшникової олії, відносно одеського керівника підприємства складено два протоколи про порушення митних правил за ч. 1 ст. 483 Митного кодексу», — зазначили митники.

Справу скерують до суду. Санкція даної статті передбачає штраф від 50 до 100% вартості предметів правопорушення з їх конфіскацією.

Крім того, митниця направила до правоохоронного органу повідомлення про вчинення діяння, що може містити ознаки кримінального правопорушення.