Мін'юст: Відкриття ринку землі не спровокувало збільшення рейдерства

13 вересня 2021, 13:50 2303

Збільшення випадків рейдерства з відкриттям ринку сільгоспземель не відбулось.

Про це заявив директор Офісу протидії рейдерству Віктор Дубовик, повідомляє Міністерство юстиції України.

«З 1 липня 2021 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо умов обігу земель сільськогосподарського призначення», яким скасовано мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення, та встановлено умови та підстави їх набуття у власність. Ми всі чекали цієї події, але водночас у нас були неабиякі побоювання щодо цього. Ми не виключали можливість отримання великої кількості скарг протягом перших двох місяців після відкриття ринку землі, але такого не сталося.

Проаналізувавши кількість скарг щодо оскарження рішень, прийнятих щодо об»єктів нерухомого майна, ми виявили, що кількість скарг після відкриття ринку землі суттєво не збільшилась», — сказав він.

Очільник Офісу протидії рейдерству пояснив це тим, що є два фактори, які вплинули на такий стан речей. По-перше, це суттєве очищення лав державний реєстраторів та нотаріусів від недобросовісних осіб. По-друге, правочини щодо набуття права власності на землі с/г призначення підлягають обов'язковому нотаріальному посвідченню, а в такому випадку компетенція Мін'юсту обмежена — адміністративний порядок оскарження рішень у сфері державної реєстрації прав не передбачає визнання недійсними нотаріальних правочинів щодо переходу права власності, у тому числі укладених з порушенням переважного права купівлі такої землі. Вирішення таких спорів належить виключно до компетенції суду.