В Україні наразі зареєстровано 58 випадків африканської чуми свиней (АЧС). Із них 18 — у домашніх господарствах та 13 — у господарствах з утримання свиней.
Про це говориться у повідомленні Державної служби з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів за підсумками наради з Головними державними ветеринарними інспекторами кожного регіону.
У відомстві прогнозують, що кількість спалахів АЧС буде зростати в осінній період, оскільки однією із причин є занесення вірусу на одежі та взутті після походу до лісу (збирання грибів чи ягід) та годування свиней свіжозібраними кормами, такими як кукурудза.
«Єдиною профілактикою запобігання АЧС є дотримання основних правил біобезпеки — таку фразу необхідно донести до власників господарств із утримання свиней. У нас є підтримка від міжнародних організацій та українських асоціацій щодо впровадження алгоритму дій стосовно зниження ризиків захворювання на АЧС. Тому що будь-які намагання самотужки вийти з цієї ситуації лише додатково її ускладнять та сприятимуть подальшому поширенню інфекції», — зазначив перший заступник голови Держпродспоживслужби Олег Осіян.
Окрім того, важливою складовою профілактики АЧС є здійснення ветеринарно-санітарних заходів у лісових господарствах під час мисливського полювання та утримання свиней в мисливських господарствах. Також важливим моментом є вилучення та безпечне знищення туш диких свиней, які загинули внаслідок захворювання на АЧС.
«В Україні найбільшою групою ризику є приватні домогосподарства зі свійськими свинями, адже саме вони становлять основну частку випадків захворювання. Це є факт на сьогодення. Держпродспоживслужба щоденно здійснює моніторинг ситуації щодо АЧС. Кожна ймовірна підозра спалаху повинна бути на контролі фахівців ветеринарної медицини», — наголосив заступник голови Держпродспоживслужби Володимир Кустуров.