Через 10 років українська земля коштуватиме $5 тис. за гектар

10 жовтня 2019, 15:45 2434

Аналітики компанії Easy Business вважають, що після відкриття ринку землі ціна за 1 гектар із часом може зрости до $5 тис.

Про це на експертному обговоренні «Відкриття ринку земель сільськогосподарського призначення: урядовий законопроект і оптимальна модель для  України» розповів експерт Easy Business Дмитро Линч.

За його словами, вільний ринок землі за умови його ефективного застосування може принести економіці $3 млрд через 10 років. Також експерт зазначив, що цей показник може збільшитися за умови справедливої ціни на землю.

«Справедлива ціна включає фактори ризику. Земля має бути розглянута як актив, у який інвестують», — зазначив він.

У розвинутих країнах ринкова ціна є більшою за справедливу, проте у країнах Центральної і Східної Європи цей показник менший за справедливу ціну.

«Динаміка цін на землю буде залежати від моделі самого ринку та ступеня державного регулювання. Якщо говоримо про повністю вільний ринок землі, то за 10 років ціна зросте до позначки $5-5,5 тис./га, відповідно принесе економічний ефект у розмірі $85-100 млрд», — повідомив Дмитро Линч.

При цьому він зазначив, що це не означає, що ціна буде становити $5 тис. одразу після відкриття ринку.

«Ціна буде залежати від обраної моделі ринку землі, а також співвідношення попиту і пропозиції», — додав Линч, пояснивши, що чим менше ринкових регулювань, тим більше ціна буде тяжіти до справедливої.


 Наталія Ключнікова, AgroPortal.ua