Блокування кордону зашкодить і Україні, і Польщі

03 листопада 2023, 16:15 1506

Україна сподівається, що вдасться дійти компромісу з польськими перевізниками, влада Польщі намагається переконати їх не блокувати рух вантажного транспорту на українсько-польському кордоні.

Таку думку у телеефірі висловив посол України в Польщі Василь Зварич.

«Ми справді сподіваємося, що вдасться дійти порозуміння з польськими перевізниками. Оскільки всі усвідомлюють — і в Польщі, і в Україні, і Європі, адже на рівні ЄС ми також це питання ставимо, — що такі форми протесту, блокування кордону шкодять нам усім — і Україні, і Польщі, і польському, й іноземному бізнесу», — сказав посол.

За його словами, вимоги перевізників суперечать правовому полю і взаємним зобов'язанням між Україною та ЄС, наприклад, пропозиція відновити дозволи на міжнародні автоперевезення. Діє угода з ЄС, яка скасувала такі дозволи на двосторонній основі.

Зварич пояснив, що вимоги перевізники висувають польській владі, а Україна перебуває в контакті з відомствами Польщі та воєводствами Підкарпатським і Люблінським, оскільки саме на них покладено роль перемовників.

«Дуже добре, що польська влада теж це розуміє і також намагається переконати польських страйкарів не блокувати, не обмежувати значно рух через кордон. Усі ми бачимо, що ситуація на кордоні й так складна. Через російську агресію величезне навантаження на наземний транспорт і пункти пропуску. Ми не можемо собі дозволити в умовах війни створити ще якісь додаткові перепони під час перевезення товарів через українсько-польський кордон. Віримо, що здоровий глузд переможе, і польські перевізники дослухаються», — сказав Зварич.