Блокування інноваційних ЗЗР коштувало Україні близько 5% ВВП

24 липня 2021, 10:22 5243

Економічні втрати від п'ятирічного блокування державних випробувань інноваційних зразків засобів захисту рослин (ЗЗР) для подальшої їх реєстрації та застосування коштували Україні близько 5% ВВП.

Про це заявив міністр аграрної політики та продовольства України Роман Лещенко, пише УНІАН.

За його словами, блокування негативно впливає як на економіку, так і на екологію, адже інноваційні препарати є більш безпечними для здоров'я людини і навколишнього середовища.

«П'ятирічна заборона стимулюватиме відновлення інвестицій у науково-дослідну діяльність у сегменті захисту рослин. В цілому ми можемо говорити про втрату близько 5% ВВП. Ми щорічно недоотримували урожай, який завдяки інноваційним препаратам міг бути не тільки вище, а й якісніше», — зазначає Роман Лещенко.

Глава Мінагрополітики вважає важливим кроком для галузі прийняття 30 Червня Верховною Радою України у другому читанні та в цілому ЗУ Про внесення змін до статті 4 Закону України «Про пестициди та агрохімікати» щодо ввезення пестицидів на митну територію України 1586-IX (раніше законопроект №2289).

На даний момент документ переданий на підпис Президенту.

«Українські аграрії отримають можливість використовувати продукти нового покоління, тим самим підвищуючи врожайність і конкурентоспроможність своєї продукції», — говорить Роман Лещенко.

За його словами, крім цього, розблокування державної реєстрації нових препаратів наповнюватиме державний бюджет надходженнями від податків і митних зборів та залучатиме нові інвестиції в економіку України, зокрема в науково-дослідну діяльність у галузі ЗЗР.

Його підтримує професор Київської школи економіки Олег Нів'євський, додаючи, що підписання закону матиме для галузі виключно позитивний ефект.

«По-перше, це трансфер інноваційних технологій в Україну для підвищення продуктивності сільського господарства, адже зараз вона істотно поступається тій, яку мають сільгоспвиробники в ЄС або США. По-друге, закон стимулюватиме вітчизняні наукові дослідження», — говорить він.

При цьому Олег Нів'євський звертає увагу, що в Україні робоча сила вже не дешева, збільшується вартість землі, тому боротися за ринки аграрному бізнесу можна тільки продуктивністю та ефективністю, а для цього потрібні нові технології та інноваційні продукти.

Сучасні інноваційні пестициди дозволять посилити екологізацію сільського господарства, що особливо актуально в той час, коли ЄС закріплює нові норми господарювання з метою мінімізації впливу на навколишнє середовище у своїй стратегії European Green Deal.

«Сьогодні в ЄС обговорення «зеленого курсу» базується на головному питанні: «як сільське господарство може бути ефективним і одночасно екологічно безпечним?». Україна підтримує збільшення зусиль у кліматичній дипломатії. Ми розглядаємо себе як невід'ємну частину реалізації цілей European Green Deal», — говорить Роман Лещенко.

На його думку, агроекологічний напрямок буде все більш актуальним для уряду і бізнесу не тільки України, а й усього світу.

«У цьому питанні ми повинні не відставати, а стояти попереду. Водночас це є певним викликом для України, а саме для сільськогосподарських експортерів. Вже сьогодні ми повинні переорієнтуватися на екологічно чисте агропродовольче виробництво і розвиток «розумного» землеробства», — додає Роман Лещенко.

Шлях до цього, в тому числі, за його словами, лежить через інновації.