Аграрії України поки що програють від ЗСТ з Канадою

30 серпня 2018, 17:00 2343

Угода про Зону вільної торгівлі між Україною і Канадою, згідно з якою Канада скасовує митні тарифи на всі українські агропродовольчі товари, вже діє понад рік (з 1 серпня 2017 р.).

Як говориться у повідомленні асоціації «Український клуб аграрного бізнесу», винятком є ввезення з України поза межами тарифних квот м«яса птиці, молочних продуктів і сиру, яєць та цукру.

За підсумками першого півріччя 2018 року загальний експорт з України до Канади зріс на 41% (порівняно з першим півріччям 2017 року) або на $9,4 млн. Найбільше на це вплинув експорт групи товарів «чорні метали» та «мідь і вироби з неї», поставки яких сумарно збільшились на 13,4 млн дол. США.

У той же час динаміка торгівлі всією агропродовольчою продукцією за аналогічний період зменшилась на $4 млн, що було спричинено скороченням поставок соків і меду. За перші шість місяців 2018 року з України до Канади було експортовано на $2,4 млн менше соків і на 1,4 млн дол. США — меду (порівняно з першим півріччям 2017 року).

Водночас імпорт канадської агропродовольчої продукції до України зріс на $3,7 млн, за рахунок нарощення закупки ракоподібних (креветок) на $1,9 млн та свинини на $1,8 млн. Цікаво, що в першому півріччі 2017 року Україна не імпортувала свинину з Канади.

Таке падіння експорту до Канади частково компенсується зростанням інвестиційних надходжень до України. Станом на 1 липня 2018 року прямі іноземні інвестиції з Канади до України склали $54,6 млн, в той час як за весь 2017 рік їх обсяг становив $49,6 млн. Таким чином, Угода відкриває більше можливостей для нарощення інвестиційних потоків між країнами.

«Звісно, не варто очікувати на миттєве зростання експорту до Канади одразу після підписання Угоди. Наприклад, у випадку із ЗВТ з ЄС українським експортерам знадобилося 2-3 роки, щоб зайняти свою нішу на ринку і вагомо збільшити обсяги поставок. Варто також не забувати, що вітчизняні експортери орієнтуються здебільшого на ринки Азії і Африки, а ринок Канади на сьогодні не є пріоритетним», — зазначила аналітик зовнішньої торгівлі агропродовольчою продукцією Асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Дар'я Гриценко.