Аграрії просять зустрічі з Петрашком

21 жовтня 2020, 16:55 2155

В Україні більш ніж достатньо сільгосптоваровиробників, які відчули на собі неврожай як соняшнику, так і пізніх зернових, і сьогодні не знають, що їм робити з форвардними контрактами.

Таку думку в соцмережі Facebook висловив президент асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Алекс Ліссітса.

За його словами, проблема в тому, що різниця сягає понад 40 $/т. Якщо на початку травня укладалися форвардні контракти за ціною ±150 $/т на кукурудзу на CPT Одеса чи Миколаїв, то зараз її можна продати за 200+ $/т. Тож, недоотримавши врожай, багато аграріїв ще і не недоотримують ціну.

«Достатньо дискусій точиться, чи виконувати форвардні контракти, чи ні. На моє переконання, форвардні контракти потрібно виконувати. Адже якщо їх не виконувати, ми знову повернемося до хаотичного ринку, який був в Україні раніше і який більш-менш стабілізувався останніми роками», — вважає Алекс Ліссітса.

У той же час він підкреслив, що невеликі виробники, фермери залишаються зі своїми проблемами поза увагою Міністерства розвитку економіки, сільського господарства та торгівлі й особисто міністра Ігора Петрашка. І якщо не звернути увагу на ці проблеми, якщо багато виробників почнуть оголошувати про дефолт, наступного року зруйнується сама система форвардних контрактів.

«Українські сільськогосподарські виробники в особі асоціації «Український клуб аграрного бізнесу», Всеукраїнської Аграрної Ради на базі Всеукраїнського Аграрного Форуму звернулися до міністра економіки, щоб обговорити, яким чином посприяти 1) виконанню форвардних контрактів; 2) забезпечити виробників, які мають суттєві втрати від неврожаю, необхідною ліквідністю.

Сподіваюся, зустріч відбудеться, і відомство включиться в роботу, адже їхня політика частково спричинила серйозні проблеми, які маємо сьогодні у агропродовольчому секторі», — підсумував Алекс Ліссітса.