Озвучено правила нарізання смуг при технології strip-till

20 вересня 2021, 11:28 2798

Поки що масової обізнаності щодо різниці у нарізанні смуг восени чи весною в Україні немає, але все ж є кілька господарств, які досягли вже певного досвіду в цьому питанні.

Про це розповів представник компанії УАПК Дмитро Сакунов.

«У сільгосппідприємствах на Житомирщині, які вже тривалий час працюють за технологією strip-till, відзначають, що смуги, нарізані з осені, демонструють більше вологозабезпечення, ніж у випадку нарізання весною.

Але водночас у період вегетації рослин нарізані весною смуги забезпечили швидше прогрівання ґрунту, і рослини після посіву швидше розвивалися», — говорить Дмитро Сакунов.

Він додає, що з часом посіви з осінніми смугами наздогнали їх, і рослини на тих ділянках довший час залишалися зеленими, що свідчить про більший запас вологи.

«Тож якщо стоїть завдання максимально накопичити вологу, то потрібно нарізати смуги восени. Але це рішення залежить від використання системи живлення, яке потрібно вносити. Наприклад, під кукурудзу, фосфор і калій слід внести з осені, а азот потрібно давати весною», — пояснює Дмитро Сакунов.

Він радить сільгоспвиробникам, які працюють за технологією strip-till, лінійку агрегатів KUHN, яка виробляється на американському заводі Krause.

N.B. Агрегати KUHN: технологічна адаптація аграріїв до змін клімату

«Насамперед при переході на ощадливі технології потрібно звернути увагу на показники ущільнення ґрунту. Одним зі шляхів вирішення цієї проблеми може бути використання з осені глибокорозпушувача Line Ripper для нарізання смуг, а весною повторне нарізання смуг можна провести агрегатом Gladiator вже по раніше нарізаним лініям», — зазначає Дмитро Сакунов.

За його словами, аграріям для досягнення більшої ефективності потрібно дотримуватись важливого правила
— смуги потрібно нарізати поперек схилу.


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua