UKRAVIT пропонує комплексну стимуляцію для озимих культур

17 серпня 2020, 10:20 1950

Незабаром розпочнеться посів озимих культур і для того, аби вони уповні розкрили свій потенціал врожайності, подбати про них необхідно ще з осені. Й розпочати варто із підготовки насіннєвого матеріалу.

Про це повідомляють фахівці компанії UKRAVIT.

За словами керівника відділу розвитку продуктів та сервісів мікродобрив компанії UKRAVIT Сергія Адаменко, до сівби насінина перебуває у стані спокою — це дає їй можливість певний час зберігати життєздатність, для того щоб за сприятливих умов прорости й утворити нове покоління рослин. Однак погодні умови в осінній період доволі мінливі (перепади температур, дефіцит вологи, кисню та світла в ґрунті), і це призупиняє процес проростання насіння, який регулюється фітогормонами (гібереліни, цитокініни, ауксини). Саме тому насіння, а надалі — й сходи необхідно повноцінно забезпечити стимуляторами росту.

«Розвиток культурної рослини розпочинається задовго до того, як проросток з«явиться над поверхнею ґрунту, а саме — з проростання насінини, — відзначає фахівець. — Тому подбати про її життєздатність та стійкість до різного роду стресових факторів потрібно ще до сівби. З одного боку, це, звісно, протруювання, що захищає насінину від комплексу хвороб і шкідників на початкових етапах росту та розвитку, а з іншого — додатковий комплекс біологічно активних речовин, які здатні прискорити проростання, стимулювати активний ріст і розвиток кореневої системи і підвищити стресостійкість культур в цілому. Більшою мірою це актуально для озимини, якій загрожує ряд негативних чинників в період перезимівлі, порівняно із ярими культурами».

У зв'язку з цим Сергій Адаменко радить у передпосівну обробку насіннєвого матеріалу включити комплекс стимуляторів росту Авангард Стимул.

"Гумінові речовини, що входять до складу препарату, активують ферментативні процеси усіх клітин, за рахунок чого підвищується коефіцієнт використання елементів живлення із ґрунту та добрив. Крім того, вони сприяють надходженню у рослини цукрів, амінокислот, вітамінів, гормонів, посилюють процес дихання, фотосинтез, синтез білків та підвищують стійкість до хвороб і стресів. Гібереліни стимулюють проростання насіння, яке перебуває у стані спокою. Завдяки їм підвищується інтенсивність дихання, посилюється біосинтез целюлози, засвоєння рослинами вуглецю та відбувається накопичення клітковини. Навіть незначні кількості гіберелінів забезпечують значне збільшення розмірів і маси культур. Ауксин бере участь у координації процесів морфогенезу, рухової та функціональної активності рослин. Ауксини активізують ріст кореневої системи та листя, сприяють надходженню елементів мінерального живлення до всіх їх частин. Наявність ауксину (разом із цитокініном) необхідна для індукції поділу клітин. Цитокініни беруть участь у регуляції процесу проростання насіння, виводять культури зі стресу, стимулюють утворення меристематичних тканин, формування точок росту, а бурштинова кислота — прискорює розвиток рослин і забезпечує збільшення врожаю" — розповідає Сергій Адаменко.

За його словами, застосування Авангард Стимул для передпосівної обробки насіння та позакореневого підживлення озимих культур — незамінний елемент технології вирощування в сезоні –2020, який характеризується екстремальними погодними умовами.