На Одещині створять кадастрову карту діючих виноградників

08 червня 2019, 08:00 2420

На Одещині буде створено кадастрову карту, яка міститиме інформацію про наявність всіх діючих виноградників, сорти винограду, а також про перспективні ділянки, де в майбутньому можна закладати виноградники. Це потрібно, щоб підготувати виноробні підприємства до підписання Угоди про асоціацію з ЄС і полегшити процес виробництва автентичної продукції, 

Про це повідомив начальник управління аграрної політики Одеської облдержадміністрації Іван Петрів під час семінару «Інструменти побудови моделей формування ланцюгів доданої вартості задля сталого розвитку сільських територій» в рамках Міжнародної агропромислової виставки «Агро-2019».

«Одними з основних галузей сільського господарства Одеської області є виноградарство та виноробство. На території області розташовано 28,5 тис. га виноградників, а це — понад 40% виноградних насаджень України. Середньорічне виробництво винограду становить 230-240 тис. т — 60% від загальнодержавного виробництва. Також на Одещині працює 49 виноробних підприємств. Тому найближчим часом плануємо розвивати туристичні гастро-виномаршрути, і наразі управлінням туризму розробляються туристичні маршрути до районів Одеської області, де виробляється вино і автентична продукція», — зазначає Іван Петрів.

За його словами, в основі винних туристичних маршрутів будуть невеликі виноробні підприємства та сімейні шато, адже в особистих підсобних господарствах знаходиться 7,4 тис. га, або 26% виноградних насаджень області. Також будуть гастрономічні тури до одеських сіл у гостинні двори з дегустацією автентичних страв, зокрема бринзи, шурпи, дунайського оселедця.


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua