Думка: Вибір технології повинен базуватися на структурі ґрунтів

24 листопада 2021, 10:14 1978

Компанія AgriLab Farming представила результати різноманітних варіантів обробітку ґрунту для бідних піщаних земель, що переважають на Чернігівщині. Партнером господарства в наданні насіння та засобів захисту рослин, підборі агрономічних заходів цього сезону була компанія LNZ Group.

Про це AgroPortal.ua розповів менеджер із розвитку агротехнологій компанії LNZ Group у Північно-Східному регіоні Віталій Брашован.

«В AgriLab був великий вибір потенційних партнерів. Вони висунули декілька умов: щоб у одного постачальника було насіння, ЗЗР і в обов'язковому порядку — агросупровід. Компанія LNZ Group запропонувала усі ці рішення в комплексі», — пояснює він.

За словами Віталія Брашована, багато клієнтів LNZ Group практикують оранку, глибоке розпушування, мінімальний обробіток, no-till, strip-till і останній тренд — вертикальний обробіток (verti-till). Кожен із цих підходів вимагає специфічної системи захисту. Бренд DEFENDA надає широкий спектр продуктів (гербіцидів, ґрунтових гербіцидів, селективних гербіцидів), які дають можливість дати готове рішення для будь-якої технології обробітку ґрунту.

Як вертикальний обробіток, так і strip-till потребують придбання цілого комплексу недешевих агрегатів.

«Щоб рухатися в цьому напрямі, потрібно глибоко розуміти філософію обробітку ґрунту, — наголошує спеціаліст. — Нові підходи не кожному господарству підходять».

Основна проблема, на його думку, полягає в тому, що переважна більшість аграріїв при виборі схем обробітку ґрунту не враховують його структуру. Адже зараз сільським господарством часто займаються бізнесмени з інших сфер.

«Важкі глинисті ґрунти апріорі не підходять для no-till, вони вимагають інтенсивного обробітку, а саме оранки і глибокого розпушування. В курсах з ґрунтознавства є карти щільності ґрунтів. Якщо щільність у межах 1,4-1,5, ніякий no-till тут не підійде», — нагадує Віталій Брашован.

Втім, новачки в сільському господарстві дуже швидко вчаться й іноді мають більше практичних навичок та знань, ніж класичні агрономи.

«Вони звикли заробляти гроші, знають їм ціну і самі всім цікавляться. Аграрії готові платити, але хочуть бачити результат. Таких свідомих сільгоспвиробників із кожним роком стає все більше, що видно навіть за постійним зростанням валового збору по країні. Й це при тому, що працювати стає все складніше у зв'язку зі зміною клімату», — підсумував Віталій Брашован.


Валентина Оврас, AgroPortal.ua