Експерти розповіли, як послабити стреси в озимих культур

29 березня 2021, 10:40 2262

Весна принесла підвищення температури повітря, подовження світлового дня і початок відновлення весняної вегетації озимих культур. Тож аграріям пора замислитися, як допомогти ослабленій озимині відновити весняну вегетацію, швидко вийти зі стресу після перезимівлі, активувати ріст і розвиток кореневої системи та вегетативних органів, що матиме позитивний вплив на продуктивність культур.

Про це повідомляють експерти компанії UKRAVIT.

«Після перезимівлі озимі культури перебувають у пригніченому стані, тож аграріям потрібно докласти максимум зусиль, щоб допомогти їм якомога швидше відновити весняну вегетацію, активувати кущіння, забезпечити їх потрібними елементами мінерального живлення, амінокислотами, біологічно активними речовинами, щоб сформувати достатню кількість продуктивного стеблостою», — відзначає керівник відділу продуктів і сервісів мікродобрив компанії UKRAVIT Сергій Адаменко. — Для поліпшення загального стану озимини, а також для швидкого виходу зі стресу, окрім підживлень традиційними азотними добривами, я б рекомендував провести позакореневі підживлення добривами з антистресовим ефектом Авангард Гроу Аміно, Авангард Гроу Гумат та Авангард Стимул у дозі 1,0-1,5 л/га, починаючи від весняного відростання озимини. Вони містять у своєму складі легкодоступні озимим культурам альфа-амінокислоти, спеціально підібрані фітогормони, бурштинову кислоту, гумінові та фульвокислоти і комплекс легкодоступних мікроелементів».

За його словами, ауксини, гібереліни та цитокініни у складі добрив, стимулюють ріст і розвиток кореневої системи і вегетативних органів рослин. Гумінові та фульвокислоти позитивно впливають на процеси дихання, активують коренеутворення, підвищують стійкість культур до хвороб, активують процеси фотосинтезу і вуглеводного обміну, підвищують на 15-20% коефіцієнти використання головних елементів мінерального живлення (N, P, K) із добрив і ґрунту. Амінокислоти прискорюють обмінні процеси в тканинах культур, що проявляється в інтенсивнішому синтезі антистресових речовин, а також сприяють кращому засвоєнню елементів мінерального живлення, що дозволяє культурам швидше вийти зі стресів. А бурштинова кислота — це стимулятор росту та розвитку культур, який проявляє антистресовий ефект і поліпшує обмінні процеси культур.

N. B. Аграріям пропонують технологічне рішення для отримання високої врожайності

Добрива Авангард Гроу Аміно, Авангард Гроу Гумат та Авангард Стимул на пшениці озимій рекомендується комбінувати в одному робочому розчині з добривами Авангард Зернові,2,0 л/га + Авангард Цинк, 1,5-2,0 л/га + Авангард Мідь, 1,0 л/га, а на ріпаку озимому — із Авангард Ріпак, 2,0 л/га + Авангард Бор 1,0-1,5 л/га + Авангард Молібден, 1,0 л/га. Таке позакореневе підживлення забезпечить:

- швидке усунення фізіологічної депресії озимини після перезимівлі та її активне відростання;

- активування росту та розвитку кореневої системи та підвищення на 15-20% поглинання елементів мінерального живлення та води кореневою системою;

- формування оптимальної густоти стеблостою та закладання генеративних органів;

- підвищення врожайності культур на 15-20%;

- високу окупність однієї втраченої гривні на добрива, як мінімум 3-4 грн.

Таким чином, застосування добрив-антистресантів у цей період допоможе озимині швидко відновитися після зимового стресу і сприятиме її повноцінному розвитку надалі.