Експерт: 70% майбутньої врожайності ріпаку озимого закладається восени

11 жовтня 2021, 10:40 2506

Серед озимих культур ріпак має підвищені вимоги до родючості ґрунту та його обробітку, вмісту ґрунтової вологи, мінерального живлення, яке є будівельним матеріалом у синтезі біологічно активних речовин, а також до застосування регуляторів росту та інших технологічних заходів.

Про це повідомляють Фахівці UKRAVIT SCIENCE PARK.

Відзначається, що дуже важливим є забезпечення ріпаку озимого збалансованим мінеральним живленням в осінній період, оскільки це є передумовою його успішної перезимівлі: за даними літературних джерел, ріпак озимий за врожайності 3,5 т/га ще восени потребує 50-60 кг/га азоту (N), 18-20 кг/га фосфору (P2O5), 60 кг/га калію (K2O), 56-60 кг/га кальцію (СаО), 5-10 кг/га магнію (MgO), 23 кг/га сірки (S), 100-120 г/га бору (B), 10-40 г/га міді (Cu), 100-120 г/га марганцю (Mn) та 60-150 г/га цинку (Zn).

За осінню вегетацію, яка складає не менше 60-80 днів, у листках і кореневій шийці культури повинна накопичитись достатня кількість захисних речовин (цукрів, пентоз, амінокислот, фітогормонів), які мають низьку точку замерзання та забезпечують підвищену стійкість його біоколоїдів проти коагуляції від впливу низьких і мінусових температур, що є вирішальним у його зимостійкості та вдалій перезимівлі. При цьому також відбувається закладання квіткових і верхівкових бруньок, процес диференціації конусу наростання (поділ клітин).

Фахівці UKRAVIT SCIENCE PARK зветають увагу, що 70% майбутньої врожайності ріпаку озимого закладається ще восени до настання зимового стану спокою. А оскільки ріпак озимий є типовим борофілом та сіркофілом, позакореневі підживлення у фазі 4-6 листків (осінньої розетки) культури легкодоступними сполуками бору (В), азоту (N), сірки (S) та іншими елементами мінерального живлення є потрібним технологічним заходом в управлінні її мінеральним живленням.

Для формування врожайності 3,5 т/га ріпак озимий потребує не менше 350-400 г/га бору (В). Цей елемент в осінній період сприяє формуванню точок росту (твірних тканин) як стебла й зачаткових квіток, так і добре розвиненої кореневої системи, формуванню оптимального співвідношення між надземними органами та кореневою системою, синтезу та переміщенню вуглеводів із листків до кореневої системи, усуває її дуплистість та поліпшує перезимівлю в цілому. А позакореневі підживлення добривами Авангард® Бор у нормі 1,0-1,5 л/га або AVANGARD® CrystalMax B-21 у нормі 0,5-1,0 кг/га здатні забезпечити осінні фізіологічні потреби ріпаку в борі.

Одночасно, для формування врожайності культури 3,5 т/га потрібно не менше 50,0 кг/га сірки (S). Позакореневе підживлення у фазі осінньої розетки легкозасвоюваними добривами АВАНГАРД® Сірка+азот+мікро (3,0-5,0 л/га) разом із добривом Авангард® Бор (1,0-1,5 л/га) або AVANGARD® CrystalMax B-21 (0,5-1,0 кг/га) в одному робочому розчині буде не лише сприяти активному росту та розвитку культури, а й успішній перезимівлі та формуванню високої врожайності.