Digital Field-2021: визначено найефективніші технології живлення кукурудзи

29 серпня 2021, 10:05 3039

На полігоні аграрних інновацій відбувся День поля «Кукурудза: результат на максимум!», присвячений головній культурі цьогорічного Digital Field. Було представлено 40 гібридів, 15 варіантів внесення добрив та 7 сучасних технічних рішень.

Про це повідомляє прес-служба компанії AgriLab.

В рамках заходу «Кукурудза: результат на максимум!» експерти та партнери Digital Field продемонстрували 40 гібридів зернової та силосної кукурудзи, підбили попередні підсумки щодо впливу різних елементів живлення та параметрів висіву на врожайність, а також поділились економікою дослідів.

«Передусім ми робимо обстеження. І тільки розуміючи характеристики ґрунту, розробляємо відповідні технології та систему удобрення», — підкреслює керівник відділу науково-технологічного забезпечення Agrilab Володимир Махота.

Поля Digital Field розташовані на легкосуглинкових пилуватих сірих ґрунтах.

Результати їхнього обстеження, зокрема, показали велику строкатість за кислотністю, розподілом рухомих форм калію, а також низький вміст цинку. Загалом експерти Agrilab визначили, що на відведених під культуру полях ефективна врожайність становить 8,6 т/га для зернової та 35 т/га — для силосної кукурудзи. Відповідно до потенціалу площ і фізично можливої та при цьому економічно доцільної врожайності спеціалісти Agrilab і розробляли системи удобрення.

На кукурудзяних полігонах Digital Field цьогоріч закладено багато дослідів щодо елементів систем удобрення кукурудзи. Чимало з них присвячені азоту.

«На зерновій кукурудзі ми вносили азот двома способами: розкиданням перед посівом (вапняково-аміачна селітра, 440 кг/га) та локально-стрічково під час висіву (КАС-32, 265 л/га). У фазі 12-14 листків, коли кукурудза активно нарощує вегетативну масу, ми провели азотну діагностику. На варіанті з локально-стрічковим внесенням мінерального азоту було на 8-15 мг/га більше, ніж на першій локації, крім того, живлення було сконцентроване в кореневмісній зоні», — розповідає агроном Digital Field Каріна Кулик. 

На Дні поля компанія «Агротерра» представила систему Y-Drop®, що встановлюється на будь-який обприскувач чи аплікатор і дозволяє внести рідке живлення (або й інсектицид) чітко в кореневмісну зону.

Також на Digital Field продемонстрували ділянки із закладеними дослідами із застосування мікрогранульованих добрив.

«Використовуючи мікрогранульовані добрива, мало хто замислюється над тим, куди саме їх вносити, — звертає увагу Каріна Кулик. — Практика показує, що найбільш ефективно їх закладати під насінину, щоб стимулювати розвиток кореневої системи в нижніх шарах».