Роботи для прополки KWS: менше гербіцидів та ручної праці

14 червня 2021, 12:40 2161

Компанія KWS провела польові випробування різноманітних роботизованих систем контролю бур«янів у посівах цукрового буряку впродовж сезону 2020 року.

Як говориться у повідомленні компанії, випробування проведені у співпраці з Геттінгенським університетом (відділення сільськогосподарського машинобудування) та Інститутом дослідження цукрових буряків (IfZ).

«Початкові результати дуже обнадійливі: 2 механічні роботи для прополки значно зменшили щільність бур«янів за декілька проходів по полю. Роботизований пристрій, механізм якого заснований на застосуванні гербіциду, дозволяє на майже на 80% зменшити кількість гербіциду, що використовується порівняно з традиційними методами обприскування. Застосування такої роботизованої системи майже на 70% зменшує популяцію бур«янів», — йдеться у повідомленні.

Стан популяції бур'янів було проаналізовано у процесі польових випробувань до та після використання роботів.

«У рамках цього проєкту під назвою «Майбутнє вже тут — роботи для прополювання полів» наша компанія надає поля для практичних випробувань виробникам високоточних технологічних систем для боротьби з бур«янами. Вже можемо зробити перші висновки, що жодна із систем, випробуваних до сьогодні, не готова до 100% індивідуального застосування на полі. Однак, забігаючи наперед, зазначаємо, що роботизовані технології у комбінації з іншими заходами та методами контролю мають перспективи дуже успішного подальшого використання», — прокоментував результати керівник цього проєкту зі сторони компанії KWS Штефан Мелдау.

Зазначається, що в умовах органічного землеробства механічне знищення бур«янів за допомогою роботизованих систем порівнювали із застосуванням ручної мотики. На додачу до знищення бур«янів робот FarmDroit також здійснював високоточний посів. Роботизовані системи спершу застосували перед появою паростків цукрових буряків для винищення перших сезонних бур«янів. Посіви, де випробувався робот FarmDroid, продемонстрували на 40% менше бур«янів у період сходів цукрового буряку, ніж інші демонстраційні ділянки. Постійне використання робота впродовж тижня по всій довжині рядків зупинило формування нових бур«янів на ранніх стадіях розвитку рослин. На кожній з 3-х випробувальних ділянок роботизованій системі farming revolution вдалося винищити до третини бур«янів у кожному з рядків.

Бур«яни, які прилягали до цукрових буряків, жоден із роботів був неспроможний видалити.

«Зараз нам цікаво дізнатися, скільки робочих годин ми можемо зекономити порівняно з ручним методом та скільки часу потрібно для обслуговування роботизованої системи», — коментує Мелдау.

Повертаючись до порівняння методів захисту із задіянням гербіцидів, польовий робот компанії ecoRobotix видалив близько 70% бур«янів у якості супутнього заходу контролю. У процесі вибіркового та високоточного розпилення у порівнянні з традиційними методами було використано лише п«яту частину звичайної кількості гербіциду.

«Система високоточного обприскування допоможе значно зменшити кількість гербіциду на полях з меншою площею. Однак у рамках ефективного широкомасштабного застосування робот шириною лише у два метри не має достатніх технічних можливостей для полів із більшою площею», — пояснює Штефан Мелдау.

Компанія ecoRobotix взяла до уваги такі висновки, і вже пропонує традиційні системи обприскування зі значно вищим технічним потенціалом для застосування на великих площах.

Член Ради директорів компанії KWS доктор Пітер Хоффман, відповідальний за сегмент цукрових буряків, акцентує увагу на зобов«язанні компанії підтримувати стале сільське господарство: «Ми хочемо активно сприяти ефективному зменшенню використання пестицидів у довгостроковій перспективі. Таке зобов«язання розширює межі основної діяльності компанії — наше насіння стійке проти хвороб та впливу змін клімату. Такими проєктами як тестування польових роботів ми підтримуємо розвиток успішних технологій майбутнього. Результати досліджень показують, що роботизовані системи можуть допомагати зменшувати кількість використання гербіцидів у випадку з традиційними методами землеробства, а у випадку з органічним землеробством — навіть збільшувати його прибутки».


Для довідки: KWS — одна з найбільших селекційних компаній, яка входить до п«ятірки світових лідерів із виробництва насіння. У 2019/20 фінансовому році понад 5700 співробітників в 70 країнах досягли чистого обсягу продажів у розмірі 1,3 млрд євро. KWS, компанія з сімейними цінностями, незалежно працює на ринку понад 160 років. Вона спеціалізується на селекції та виробництві та продажу насіння кукурудзи, цукрових буряків, зернових культур, ріпаку та соняшнику та овочевих культур. KWS використовує провідні методи селекції для підвищення врожайності, та покращення стійкості до хвороб, шкідників та абіотичного стресу. З цією метою в 2019/2020 фінансовому році компанія інвестувала в наукові дослідження понад 200 млн євро.